Svet 0

29.08.2024.

9:28

Putin je bio šokiran?

Emil Kastehelmi, analitičar obaveštajnih informacija iz otvorenih izvora (OSINT) i stručnjak za vojnu istoriju pri "Black Bird Group", čije je sedište u Finskoj, izjavio da je upad u Kursku oblast iznenadio Putina.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Putin je bio šokiran?
Profimedia

Podeli:

On je u nedavnom intervjuu za Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa istakao da je ukrajinski upad u rusku oblast, osim što je iznenadio predsednika Rusije, dokazao da je Ukrajina i dalje sposobna pokretati ofanzivne akcije.

Međutim, Kastehelmi ističe da je operacija puna rizika, te da njena strateška vrednost još nije jasna.

"Ofanziva na Kursk je najverovatnije letnja ofanziva Ukrajine u 2024. godini. To više nije, prema mom mišljenju, samo upad na granicu. O tome možemo razmišljati na mnogo načina. Ako gledamo dobijene kvadratne kilometre, to je, naravno, prilično uspešno. Uspela je bolje od prošlogodišnje letne ofanzive. To je najveća ofanziva na rusko tlo od Drugog svetskog rata. To je i istorijski gledano vrlo značajan događaj", rekao je on.

Istakao je da je, s druge strane, Ukrajina tim upadom na rusko tlo dobila malo toga, nekoliko naselja s malo stanovnika, a da bi želela više. "Ali opet, Rusi su poremetili svoju odbranu kako bi mogli da odbrane Korenevo (još jedno selo u oblasti Kursk), i blokirali su neke od važnih puteva, iako su Ukrajinci gurali prilično jako", naveo je on.

Upitan koliko ta ukrajinska ofanziva ima stratešku vrednost, Kastehelmi odgovara: "Geopolitički, naravno, svi se ratovi vode na kopnu, ali danas se vode i u informacionom prostoru. A u informacionom prostoru to je skoro poput nuklearne bombe. To je skrenulo pažnju s ukrajinskih problema na ukrajinska dostignuća."

Takođe, dodao je, to je pokazalo svetu da Rusija, iako ima prednost u Ukrajini, i dalje pati od mnogih problema, na koje će biti teško u skorije vreme odgovoriti u potpunosti, bilo da je to osiguranje svoje granice s dovoljno ljudstva ili nedostatak sposobnosti u svojoj vojno-obaveštajnoj službi.

Upad Ukrajinaca, kako smatra, neće promeniti tok rata. Rusija je još u stanju da nastavi svoju ofanzivu, barem u glavnim žarišnim tačkama na istoku, posebno u Pokrovsku i u smeru Torecka (Pokrovsk i Toreck su dva strateški važna grada u ukrajinskoj oblasti Donjeck), istakao je analitičar.

"Ova ofanziva na Kursk, iako je u nekim oblastima bila operativno uspešna, bila je skupa za Ukrajinu. Ukrajina je takođe pretrpela gubitke, izgubila je opremu i ti gubici će se nastaviti. Ne izgleda kao da tu ima ičega katastrofalnog i Rusi najverovatnije trpe gubitke, ali oni to mogu podneti", kaže Kastehelmi.

Na pitanje RSE da li se može zaključćiti da Sudža nije vredna napora, on kaže: "Možda se zaista ne isplati. To je, naravno, problem za rusku vladu, ali ako Ukrajina zauzme određeni dio Kurska, kada se pogleda cela Rusija, to je ipak mali deo. Dakle, Rusi mogu reći: 'OK, možemo ovo da izdržimo, i hajde da nastavimo punom parom u Ukrajini’. I, naravno, Ukrajina je uložila mnogo sile u Kursku, i to počinje da bude prilično skupa i teška operacija odvraćanja pažnje. Ukrajina još uvek ima neke rezerve. Trebali bi imati, na primer, neke od tenkovskih brigada u rezervi, ali je teško reći da li se one mogu grupisati tako da imaju dovoljno snage da se efektivno bore protiv Rusa na nekim drugim područjima."

Na pitanje koliko bi ponižavajuće bilo za Rusiju da ovu teritoriju ostavi u ukrajinskim rukama čak i do pregovora, analitičar kaže da tada ne bi trebalo da se preceni faktor poniženja. "To je, naravno, ponižavajuće, ali sigurno ne utiče toliko na dinamiku moći. Kremlj neće pasti jer Ukrajina ima ove oblasti, i mislim da bi politički mogli dati prednost uspehu u Ukrajini u odnosu na političke neprilike Kurska", dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: