Svet 14

29.08.2024.

23:58

Rat – dan 917: Silovite borbe; Rusi napali; Uništeni su

Rat u Ukrajini – 917. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 917: Silovite borbe; Rusi napali; Uništeni su
Profimedia

Podeli:

Generalštab Ukrajine zabeležio je pojačanu aktivnost ruskih trupa na kupjanskom i kurahovskom pravcu u Ukrajini. Navode da je najviše borbi na pokorvskom pravcu.

Završeno

20:32

Potvrđeno: Stradao pilot

Ukrajinska vojska danas je potvrdila da se borbeni avion F-16 srušio dok se približavao meti tokom ruskog napada u ponedeljak, a da je pilot poginuo u incidentu.

''Veza sa jednom od letelica je izgubljena dok se približavala sledećoj meti. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, pilot je poginuo'', navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

20:31

Uništen ruski T-90

20:29

Sijarto: "Stav Mađarske je jasan"

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Ukrajina ugrozila energetsku bezbednost Mađarske I Slovačke time što je onemogućila tranzit ruske sirove nafte iz Lukoila, a Evropska komisija nije preduzela ništa tim povodom.

Sijarto je na pres konferenciji nakon sastanka sa kolegama iz EU u Briselu kazao da su konsultacijama prisustvovali i ukrajinski predstavnici koji su mnogo govorili o ruskim napadima na energetsku mrežu njihove zemlje, prenela je agencija MTI.

"Stav Mađarske je jasan", rekao je Sijarto, dodajući da je isporuka energije stvar nacionalne bezbednosti.

19:49

Brutalan udar Rusije

Oružane snage Rusije su raketnim udarom iz kompleksa Iskander-M uništile sisteme 2Uragan“ i 2Grad“, sedam oklopnih vozila i drugu opremu u Sumskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

17:49

Ukrajina poziva saveznike da ubrzaju isporuku sistema PVO

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je pozvao saveznike u EU da ubrzaju isporuku obećanih sistemi protivvazdušne odbrane.

"Preneo sam koliko je hitno da se isporuči obećana vojna pomoć, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane", naveo je na platformi Iks nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU u Briselu.

16:15

Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da nikada neće izdati naređenje beloruskim vojnicima da se bore van zemlje. 

"Nije bilo i neće biti naređenja da se izađe van naše zemlje", rekao je Lukašenko na sastanku sa zvaničnicima koji su mu predstavili izveštaj o aktuelnim pitanjima informacione politike.

Istakao je da će beloruske trupe ući u bitku samo ako "strani vojnici dođu u zemlju sa lošim namerama".

14:01

"Rosteh": T-80BVM je bolji

Ruski tenkovi T-80BVM, za razliku od tenkova zapadne proizvodnje Oružanih snaga Ukrajine, zbog svoje dodatne zaštite, praktično su neranjivi na napade dronovima sa kumulativnom bojevom glavom, navodi se u saopštenju "Rosteha".

"Danas je standardna dodatna zaštita naših tenkova gotovo sveobuhvatna. Pored 'roštilja', postavljena je dodatna dinamička zaštita za kupolu sa svih strana, dvostruki bočni paravani sa aktivnim zaštitnim elementima koji štite bokove. Tradicionalno tenkovi imaju potpuno neuništive čeone delove kupole i trupa", navode iz vodeće kompanije ruske odbrambene industrije.

U saopštenju se dodaje i da su tenkovi opremljeni prekrivačima, koji smanjuju njihov termalni i radarski odraz, i otežavaju njihovo uočavanje vizuelnim putem. 

Ovakve modifikacije, piše "Rosteh", su "neophodnost diktirana borbenim iskustvom".

14:00

Kijev: Mora to više

Ukrajinski saveznici moraju da urade više da kada je u pitanju isporuka obećanih sistema PVO, kako bi se ukrajinski vazdušni prostor zaštitio od ruskih napada, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas u Briselu.

"Ostvaren je dobar napredak i objavljena su saopštenja, ali opet, neki sistemi Patriot su najavljeni i još nisu isporučeni", rekao je Kuleba, govoreci zajedno sa visokim predstavnik EU Žozepom Boreljom uoči sastanka šefova diplomatija EU.

Kuleba je apelovao na bržu isporuku posebno zbog početka nove školske godine i neophodnosti da se zaštite deca, prenosi Politiko.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: