Svet 0

28.08.2024.

17:34

Švedska najavila: Sudićemo onima koji su palili Kuran

Švedski tužioci rekli su da će suditi dvojici muškaraca za spaljivanje Kurana u nizu incidenata prošle godine koji su izazvali bes u muslimanskom svetu i podstakli strah od džihadističkih napada.

Izvor: Klix.ba

Švedska najavila: Sudićemo onima koji su palili Kuran
EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

Podeli:

Dvojica muškaraca počinili su zločine agitacije protiv etničke ili nacionalne grupe u četiri odvojena navrata kada su spalili islamsku svetu knjigu ispred džamije i na drugim javnim mestima, navodi se u saopštenju švedskog tužioca.

Švedska služba unutrašnje bezbednosti podigla je nivo uzbune od terorizma zbog paljenja, dok je susedna Danska, koja je takođe videla bujicu paljenja Kurana, pooštrila svoje zakonodavstvo kako bi zabranila tu praksu.

"Obojica su procesuirani jer su u ta četiri navrata davali izjave i tretirali Kuran na način koji je imao za cilj da izrazi prezir prema muslimanima zbog njihove vere", rekla je viši tužilac Ana Hankio u saopštenju.

Mnogi muslimani smatraju da je skrnavljenje Kurana, koji smatraju doslovnom Božjom rečju, teškim uvredom.

Dokazi protiv dvojice muškaraca, po imenu Salvan Momika i Salvan Najem, uglavnom se sastoje od video snimaka, rekao je Hankio.

Advokati dvojice muškaraca nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar kada ih je kontaktirao Rojters.

Momika, izbeglica iz Iraka, rekao je da želi da protestuje protiv institucije islama i da zabrani njenu svetu knjigu. Švedska agencija za migracije saopštila je da želi da deportuje Momiku zbog lažnih podataka u prijavi boravka, ali da naredba neće biti sprovedena jer mu u domovini preti mučenje.

Kritičari tvrde da bi Švedska i Danska, dve najliberalnije zemlje na svetu, trebalo da tretiraju spaljivanje Kurana kao oblik slobode govora zaštićenog zakonom.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: