Svet 0

28.08.2024.

17:04

Borelj zabrinut

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog izraelskog napada na sveta mesta i poruka izraelskog ekstremističkog ministra Ben Gvira.

Izvor: Tanjug

Borelj zabrinut
Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Podeli:

Ovo je usledilo kao odgovor na poziv jordanskog ministra spoljnih poslova Ajmana Safadija, u kojem je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i sve članove međunarodne zajednice da odmah preduzmu efikasne mere da zaustave nezakonite izraelske mere koje krše istorijski i pravni status kvo na okupiranim jerusalimskim svetim mestima.

"Regionalna stabilnost je u pitanju", naveo je Borelj u objavi na platformi Iks.

Borelj je naglasio da je takva zabrinutost potpuno legitimna i da time mora da se pozabavi međunarodna zajednica.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je na izgradnju sinagoge u kompleksu džamije Al-Aksa.

Jordanski ministar spoljnih poslova prethodno je pozvao Savet bezbednosti i sve članove međunarodne zajednice da odmah preduzmu efikasne mere da zaustave ilegalne izraelske mere koje krše istorijski i pravni status kvo na okupiranim svetim mestima Jerusalima.

"Kao okupatorska sila, Izrael je pravno odgovoran za zaštitu istorijskog i pravnog statusa kvo. Savet bezbednosti mora da usvoji obavezujuću rezoluciju koja sprečava Izrael od daljih kršenja i eskalacije u džamiji Al Aksa. To mora učiniti pre nego što bude prekasno", naveo je Safadi na Iksu.

On je ocenio da je situacija već eksplozivna i da će ideologija vođena mržnjom koja omogućava da se promeni dizajn džamije zapaliti iskru koja će, kako je naveo, izazvati opasne posledice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: