Svet 0

28.08.2024.

15:10

Izrael objavio: Eliminisani su

Izraelska vojska saopštila je danas da je počela antiterorističku operaciju na severu okupirane Zapadne obale i da je eliminisala devet naoružanih terorista tokom više simultanih napada.

Izvor: Beta

Izrael objavio: Eliminisani su
Profimedia

Podeli:

Tokom noći izraelska oklopna vozila ušla su u dva izbeglička kampa u Tulkaremu i Tubasu, kao i u grad Dženin. 

Prema izraelskoj vojsci, eliminisano je sedam od devet naoružanih terorista.

Palestinski Crveni polumesec javio je da je u izraelskim racijama noćas na Zapadnoj obali ubijeno deset osoba.

Izrael sprovodi gotovo svakodnevne racije širom autonomne Zapadne obale od kada je napad palestinskog Hamasa iz Gaze 7. oktobra pokrenuo rat u toj palestinskoj enklavi.

Izrael tvrdi da pronalazi militante da bi sprečio napade na svoje državljane, dok Palestinci na Zapadnoj obali strahuju da Izrael hoće da proširi rat i da ih prisilno raseli, prenosi agencija AP.  

Izraelska vojska je takođe sprovela više vazdušnih napada na izbegličke kampove ili gradove na palestinskoj teritoriji koju je izraelska vojska okupirala 1967. godine.

Poslednjih nedelja izraelske operacije na Zapadnoj obali koncentrisane su na severu teritorije, gde su naoružane grupe u borbi protiv Izraela posebno aktivne.

Portparol izraelske vojske potpukovnik Nadav Šošani rekao je danas da su velike snage ušle u grad Dženin, koji je dugo bio uporište militanata, kao i u Tulkarem i izbeglički kamp Al Fara, u severnom delu Zapadne obale. 

Rekao je da su devet ubijenih svi militanti, uključujući troje koji su ubijeni u vazdušnom udaru u Tulkaremu i četvoro u vazdušnom udaru u Al Fari. Rekao je da je još pet osumnjičenih militanata uhapšeno, a da su napadi prva faza još šire operacije čiji cilj je sprečavanje napada na Izraelce.

Palestinske militantne grupe javile su da razmenjuju vatru sa izraelskim snagama.

Guverner Dženina Kamal Abu al-Rub rekao je za palestinski radio da su izraelske snage opkolile grad, blokirale tačke ulaza i izlaza i pristup bolnicama i da rasturaju infrastrukturu u kampu.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas je prekinuo posetu Saudijskoj Arabiji i vraća se na Zapadnu obalu, gde je sedište njegove vlade.   

On se vraća da "prati razvoj izraelske agresije na severu Zapadne obale", javila je zvanična novinska agencija Wafa.

Od počeka rata u pojasu Gaze izraelska vojska ubila je više od 650 Palestinaca na Zapadnoj obali, prema računici Frans presa na osnovu zvaničnih palestinskih podataka. 

Prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno je najmanje 20 Izraelaca među kojima su i vojnici u palestinskim napadima tokom operacija vojske u toj autonomnoj palestinskoj zoni.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: