Svet 0

28.08.2024.

14:08

Vašingtonu je rečeno: Prestanite

Vašington treba da prestane da isporučuje oružje Tajvanu i podrži mirno ujedinjenje Kine, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Van Ji tokom sastanka sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

Izvor: Sputnjik

Vašingtonu je rečeno: Prestanite
Shutterstock/FOTOGRIN

Podeli:

"Sjedinjene Američke Države moraju da ispunjavaju svoje obaveze da ne podržavaju ‘nezavisnost Tajvana’, da se pridržavaju principa jedne Kine i tri zajedničke kinesko-američke izjave, prestanu sa naoružavanjem Tajvana i podrže mirno ujedinjenje Kine", rekao je Van Ji, prenosi Centralna televizija Kine.

Ministar je naglasio da Tajvan pripada Kini i da će Kina "definitivno biti ponovo ujedinjena". Nezavisnost Tajvana predstavlja "najveći rizik za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", istakao je on.

Peking smatra Tajvan sastavnim delom Kine, a pridržavanje principa jedne Kine je preduslov za druge države koje žele da uspostave ili održe diplomatske odnose sa ovom zemljom. Princip jedne Kine i nepriznavanje nezavisnosti Tajvana poštuju i Sjedinjene Američke Države, uprkos činjenici da održavaju bliske kontakte sa Tajpejem u raznim oblastima i snabdevaju ostrvo oružjem.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: