Svet 2

28.08.2024.

15:23

Grci na nogama; Sazvan hitan sastanak; Svi su u panici

Uzastopne seizmičke aktivnosti koje već dva meseca potresaju Svetu goru i priobalna područja opštine Aristotel na Halkidikiju, mobilisale su lokalne vlasti.

Izvor: Euronews Serbia

Grci na nogama; Sazvan hitan sastanak; Svi su u panici
Shutterstock/Dragos Asaftei

Podeli:

Stanovnici i turisti su uznemireni, s obzirom na to da se zemljotresi dešavaju prilično često, pri čemu je posebno uočljivo da su tri poslednja imala magnitudu veću od četiri stepena po Rihteru, od kojih poslednji 4,3 prošle subote.

Širi sastanak povodom ovog pitanja održaće se danas u zgradi uprave Halkidikija, u Poligirosu, uz prisustvo predsednika Organizacije za seizmičko planiranje i zaštitu (OASP) i profesora geologije Eftimiosa Lekasa.

Sastanku će prisustvovati i lokalni zvaničnici i rukovodioci iz uprave Halkidikija, a iako se naglašava da je reč o redovnoj sednici koordinacionog tela, sigurno je da je kontinuirani seizmički niz ubrzao njegovo održavanje.

U izjavi za "Voria.gr", profesor Lekas je naveo da se ovaj sastanak smatra "standardnom procedurom" koja se poklapa s njegovim prisustvom na severu Grčke. Ipak, naglasio je da će se "naravno, raspraviti i pitanja koja se tiču nedavnog seizmičkog niza".

Seizmolozi pažljivo prate fenomen i ne isključuju mogućnost da se radi o seriji zemljotresa, međutim ono što ih zabrinjava jeste da njihova učestalost i magnituda ne opadaju.

Prema informacijama koje prenose grčki mediji, rased na zapadnoj obali Svete gore se aktivirao, a poslednjih dana bilo je raznih procena o njegovoj dužini. Prvobitno su postojali izveštaji o rasedu dužine četiri–pet kilometara, međutim istraživanje područja, zemljotresa i niza drugih podataka, dovode do zaključka da je rased veći i iznosi blizu 10 kilometara, što je zabrinulo stručnjake.

Ovaj rased se nalazi na zapadnoj obali Svete gore na putu od Uranopolisa do Dafne, u morskom području između drugog i trećeg prsta Halkidikija.

Nedavni zemljotresi posebno su se osetili na Svetoj gori, a prilično uzrujani bili su i stanovnici i turisti u Uranopolisu, Jerisosu, Nea Rodi i drugim područjima opštine Aristotel. Zemljotresi su se takođe osetili i na Sitoniji.

Gradonačelnik opštine Aristotel Stelios Velijandos rekao je u razgovoru za Voria.gr da, iako se ovakvi sastanci redovno održavaju, sada postoji "dodatni razlog", misleći na seizmičke aktivnosti koje su u poslednje vreme učestale i izazivaju zabrinutost.

On je dodao da će se na sastanku razmatrati prvenstveno "nivo spremnosti opštine i regiona za slučaj jačeg zemljotresa, kao i mesta za evakuaciju i okupljanje stanovnika u takvom scenariju".

Zabrinjava i rased kod Larise

Direktor istraživanja Geološkog instituta Nacionalne opservatorije u Atini Atanasios Ganas, upozorio je na opasnost od mogućeg zemljotresa u oblasti Larise zbog još jednog raseda dužine 11 kilometara koji prolazi kroz grad.

"Znamo da u Larisi postoji rased koji prolazi kroz grad, koji je mapiran i ima dužinu od najmanje 11 kilometara, što znači da može izazvati zemljotres jačine preko šest stepeni Rihtera, možda čak i 6,2 stepena", rekao je on početkom jula za grčki javni servis ERT.

Ganas je rekao da u blizini Larise postoje i drugi rasedi koji se protežu ka istoku prema Platikambu i severu ka Girtoni, i severnije ka Rodiji, koji takođe zahtevaju pažnju, precizirajući za ERT da treba uraditi više na rasedu u Larisi koji je mapiran, ali je potrebno pronaći podatke o tome kada se dogodio poslednji zemljotres. On je kritikovao i gradske vlasti koje dozvoljavaju izgradnju visokih zgrada u području u kojem je mapiran rased.

"Kako je moguće da nadležne vlasti izdaju dozvole za desetospratne zgrade? Smatram to kriminalnim, ne samo za Larisu, već i za Volos i sve gradove u Tesaliji. Naši gradovi su izgrađeni na rasedima ili blizu njih i moraju postojati planovi za evakuaciju i bekstvo. Ne mogu se gomilati višespratne zgrade u naseljenim kvartovima. To je velika greška i mora se prestati sa tim. Upozoravam na opasnost", rekao je Ganas.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: