Svet 51

28.08.2024.

23:34

Rat – 916. dan: Kolaps fronta?; U problemu su; Nastavlja se uništavanje

Rat u Ukrajini – 916. dan.

Izvor: B92.net

Rat – 916. dan: Kolaps fronta?; U problemu su; Nastavlja se uništavanje
Profimedia/Wolfgang Schwan / Anadolu

Podeli:

Glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, rekao je da i dalje napreduju u ruskoj oblasti Kurska.

Operativna kriza Oružanih snaga Ukrajine na južnom krilu Pokrovskog pravca se produbljuje i već je dovela do oslobađanja Novogrodovke od strane Oružanih snaga Rusije praktično "bez borbe".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio jeda je  najveći problem za Kijev u ratu to što se zbog straha od eskalacije saveznici plaše da usvoje novu politiku podrške Ukrajini.

Završeno

22:43

Nova uništenja

21:06

Uništen još jedan ruski tenk

20:35

Pokrovski pravac: Preti kolaps fronta, bitke u Grodovki i početak juriša na Selidovo

Operativna kriza Oružanih snaga Ukrajine na južnom krilu Pokrovskog pravca se produbljuje i već je dovela do oslobađanja Novogrodovke od strane Oružanih snaga Rusije praktično „bez borbe“. Ruske trupe ubrzano proširuju prodor u odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine i već su počele borbe na periferiji Selidova, kao i izbacivanja VSU iz centralnog dela Grodovke.

Na severnom krilu, ruski jurišnici su postigli značajan uspeh u Grodovki, izbacivši ukrajinske formacije sa leve obale reke Žuravke. Borbe se vode i u Nikolajevki, poslednjem velikom odbrambenom čvorištu ukrajinskih oružanih snaga pre Mirnograda.

20:33

Nemački analitičar: Snažan proboj ruske vojske kod Ugljedara

Snažan proboj ruske vojske na Ugljedar: zauzeta Konstantinovka, 50 km2 i strateški put snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine,piše analitičar nemačkog Bilda.

Ruske trupe su poslednjih dana značajno napredovale u oblasti Ugljedara u pravcu južnog Donjecka, priznaje vojni analitičar Bilda Julian Ropke.

20:33

Zelenski: Ima poginulih u ruskom napadu na Krupjansk

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ruski vazdušni napad, koji je izvršen ranije tokom dana na grad Kupjansk na istoku zemlje, doveo do smrtnih slučajeva ali nije naveo brojku.

Zelenski je takođe u svom noćnom obraćanju rekao da bi Zapad trebalo da ukine ograničenja na vazdušne udare Ukrajine na daljinu jer bi to pomoglo da se okonča rat.

19:11

NATO potvrdio posvećenost jačanju odbrane Ukrajine

Zemlje članice NATO-a ponovo su potvrdile posvećenost jačanju odbrane Ukrajine na sastanku Saveta NATO-Ukrajina, koji okuplja zvaničnike vojne alijanse i Kijeva, saopštio je danas generalni sekretar Jens Stoltenberg.

''Ukrajina nastavlja da presreće ruske rakete na dnevnoj bazi, spašavajući bezbroj života. Ali sposobnost Ukrajine da održi odbranu zahteva povećano snabdevanje i veću podršku“, rekao je Stoltenberg u saopštenju.

19:08

Rusija zabranila ulazak u zemlju skoro 100 državljana SAD, uključujući novinarima

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da zabranjuje ulazak u zemlju 92 državljana SAD, a zabrane se odnosi na pojedine novinare, avokate i šefove vojno-industrijskih firmi zbog navodnog rusofobičnog stava Vašingtona.

Na listi, koju je ministarstvo objavilo na Telegramu, nalazi se 14 zaposlenih u Volstrit džornalu, pet novinara Njujork tajmsa i četiri Vašington posta, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je fokus zabrana na ''vodećim liberalno-globalističkim publikacijama" koje su uključene u proizvodnju i širenje laži o ruskim oružanim snagama.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: