Svet 0

27.08.2024.

23:54

Poljaci poslali vojsku: "Rusi nas testiraju"

Više od sto poljskih vojnika danas je tragalo za ruskim dronom koji je u ponedeljak ujutru doleteo na poljsku teritoriju i nestao sa radara. Današnja potraga nije uspela, nastaviće se sutra.

Izvor: Index.hr

Poljaci poslali vojsku: "Rusi nas testiraju"
Profimedia

Podeli:

Kako javlja reporter poljskog radija RMF, preko stotinu vojnika pretražilo je danas polja i šumu u opštini Komarov-Osada. Za dva dana pretraženo je 800 hektara terena.

Dron je verovatno ušao na teritoriju Poljske u ponedeljak u 6:43 ujutru, u blizini ukrajinskog grada Červonograda.

"Karakteristike letećeg objekta ne odgovaraju raketi, hipersoničnoj ili balističkoj, niti vođenoj raketi. Verovatno je reč o objektu tipa bespilotna letelica koju trenutno definišemo kao neidentifikovani vazdušni objekat, prema procedurama", rekao je general Maciej. Klisz.

"Rusi testiraju naš sistem"

"Usmeravajući letelicu na našu teritoriju, Rusi proveravaju kako naš sistem reaguje, u kom trenutku dižemo uzbunu“, komentariše general Tomaš Drevnjak za Radio RMF24.

Poljska vojska je juče saopštila da je objekat koji je ušao u njihov vazdušni prostor verovatno bio dron iranske proizvodnje pod nazivom Šahed. General Drevnjak je rekao da postoji mogućnost da se dron vratio na ukrajinsku teritoriju, ali da bi to značilo da su ga Rusi sigurno programirali za takav let.

"To bi imalo dvostruku korist od napada na Ukrajinu i aktiviranja našeg sistema da vidimo reakciju", rekao je on. On kaže da će ova hipoteza biti potvrđena ako ne budu pronađeni ostaci drona.

On je dodao da bi slanjem drona iznad Poljske Rusi mogli da dobiju vredne informacije koje bi im bile korisne u budućnosti.

"Mogu da vidim kako se komandni lanac povećava, kako sve to izgleda u realnom vremenu", rekao je general Drevniak.

"Oni vide koliko nam vremena treba od dobijanja signala do donošenja odluke, poletanja aviona i slično. Reč je o desetinama informacija. Sa vojnog stanovišta one su važne", rekao je bivši inspektor poljskog vazduhoplovstva.

NATO je osudio "neodgovorne" poteze Rusije

U noći sa nedelje na ponedeljak, Rusija je izvršila masovni vazdušni napad na petnaest ukrajinskih regiona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija ispalila više od stotinu raketa različitih tipova i oko 100 dronova Šahed.

NATO je juče najoštrije osudio „napade Rusije na ukrajinske civile i civilnu infrastrukturu”.

"Od početka invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine, delovi ruskih dronova i projektila su u nekoliko navrata pronađeni na savezničkoj teritoriji", rekla je portparolka NATO-a Farah Dahlalah.

"Iako nemamo informacije koje bi ukazivale na nameran napad Rusije na saveznike, ove akcije su neodgovorne i potencijalno opasne", rekla je ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: