Svet 1

27.08.2024.

20:30

Spremaju kraj rata? Zelenski spreman da povuče vojsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da će se rat sa Rusijom na kraju završiti dijalogom, ali da Kijev mora da bude u čvrstoj poziciji i da će plan predstaviti predsedniku SAD Džou Bajdenu i njegovim potencijalnim naslednicima.

Izvor: Jutarnji.hr

Spremaju kraj rata? Zelenski spreman da povuče vojsku
Profimedia

Podeli:

Ukrajinski lider je, govoreći na konferenciji za novinare, rekao da je tronedeljni upad Kijeva u rusku Kursku oblast deo tog plana, ali da uključuje i druge korake na ekonomskom i diplomatskom frontu.

"Glavna poenta ovog plana je prisiljavanje Rusije da okonča rat. I ja to veoma želim - (da) budem pošten prema Ukrajini", rekao je on novinarima u Kijevu o ratu koji je pokrenula ruska invazija u punom obimu u februaru. 2022.

On nije elaborirao sledeće korake, ali je rekao da će o planu razgovarati sa potpredsednicom demokrata Kamalom Haris i verovatno sa republikancem Donaldom Trampom, dvojicom kandidata za predsedničke izbore u SAD.

Zelenski je rekao da se nada da će u septembru otići u SAD na Generalnu skupštinu UN u Njujorku i da se sprema da se sastane sa Bajdenom.

Njegove izjave su pokazale da glavni potencijalni forum za razgovore vidi kao nastavak međunarodnog mirovnog samita, na kojem je Ukrajina rekla da želi da Rusija bude predstavljena.

Prvi samit za promovisanje vizije mira Kijeva, održan u Švajcarskoj u junu, isključio je Rusiju i privukao mnoštvo delegacija, ali ne i iz Kine, druge po veličini svetske ekonomije, uprkos naporima Kijeva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 19. avgusta da pregovori ne dolaze u obzir nakon što je Ukrajina 6. avgusta započela veliki prekogranični upad u rusku oblast Kursk.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je prošle nedelje boravio u Kijevu, razgovarao je u utorak telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i rekao mu da podržava brzo i mirno rešenje ukrajinskog sukoba.

Zelenski je uporan da Rusija želi da diktira uslove Ukrajini u bilo kom rešenju rata, što Kijev smatra neprihvatljivim.

Putin je rekao da bi svaki dogovor trebalo da počne tako što Ukrajina prihvati "realnost na terenu", čime bi Rusija ostala u posedu značajnih delova četiri ukrajinska regiona, kao i Krima.

Sada Ukrajina kaže da kontroliše više od 1.200 kvadratnih kilometara ruske Kurske oblasti.

"Sa Putinom ne može biti kompromisa, današnji dijalog je u suštini prazan i besmislen jer on ne želi diplomatski da okonča rat", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

On je rekao da je ofanziva Kursk smanjila broj vlada širom sveta koje pozivaju Ukrajinu na kompromis sa Rusijom da okonča rat i da se odrekne delova svoje teritorije.

Na bojnom polju, Zelenski je ismevao Putina, za koga je rekao da je dao prednost osvajanju ukrajinske zemlje nego odbrani sopstvene teritorije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: