Svet 22

27.08.2024.

20:03

Rusi: Igraju se vatrom; Svet klizi u Treći svetski rat?

Rusija je poručila Zapadu da se igra vatrom jer razmatra davanje dozvole Ukrajini da udari duboko u rusku teritoriju zapadnim projektilima i upozorila Sjedinjene Države da Treći svetski rat neće biti ograničen na Evropu.

Izvor: Index.hr

Rusi: Igraju se vatrom; Svet klizi u Treći svetski rat?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Ukrajina je 6. avgusta izvršila invaziju na rusku zapadnu Kursku oblast i zauzela deo teritorije u najvećem napadu strane zemlje na Rusiju od Drugog svetskog rata. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija dostojanstveno odgovoriti na napad.

Još jednom potvrđujemo da je igranje vatrom veoma opasna stvar.

Sergej Lavrov, Putinov ministar spoljnih poslova više od 20 godina, rekao je da Zapad pokušava da eskalira rat u Ukrajini i da "traži nevolje" razmatranjem ukrajinskih zahteva za ublažavanje ograničenja na upotrebu oružja koje je isporučeno iz inostranstva.

Od invazije na Ukrajinu 2022. Putin je više puta upozoravao na rizik od mnogo šireg rata u koji će biti uključene najveće nuklearne sile sveta, iako je rekao da Rusija ne želi sukob sa NATO-om predvođenim SAD.

"Sada još jednom potvrđujemo da je igranje vatrom, a oni su kao mala deca koja se igraju šibicama, veoma opasna stvar za odrasle ujake i tetke kojima je povereno nuklearno oružje u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.

"Rusija pojašnjava svoju nuklearnu doktrinu"

"Amerikanci jasno povezuju razgovore o Trećem svetskom ratu sa nečim što će, ne daj Bože, ako do njega dođe, uticati samo na Evropu", rekao je Lavrov. On je dodao da Rusija "razjašnjava" svoju nuklearnu doktrinu.

Ruska nuklearna doktrina iz 2020. precizira kada će njen predsednik razmotriti upotrebu nuklearnog oružja: generalno kao odgovor na napad upotrebom nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje ili konvencionalnog oružja "kada je ugroženo samo postojanje države".

Odgovor Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog meseca da je napad na rusku oblast Kursk pokazao da su pretnje Kremlja odmazdom blef.

Zelenski je rekao da zbog ograničenja koje su uveli saveznici, Ukrajina ne može koristiti raspoloživo oružje za gađanje nekih ruskih vojnih ciljeva. Pozvao je saveznike da donesu smelije odluke o pomoći Kijevu u ratu.

Rusija je pozvala Ukrajinu da koristi zapadno oružje u Kursku, uključujući britanske tenkove i američke raketne sisteme. Kijev je potvrdio da je koristio američke rakete HIMARS za uništavanje mostova u Kursku.

Vašington tvrdi da nije bio obavešten o planovima Ukrajine

Vašington tvrdi da nije bio obavešten o planovima Ukrajine uoči iznenadnog upada u Kursk. SAD su takođe saopštile da nisu bile uključene u tu operaciju.

Putinov šef spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je u utorak da Moskva ne veruje u tvrdnje Zapada da ona nema nikakve veze sa napadom na Kursk. Sergej Rjabkov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, rekao je da je umešanost SAD "očigledna činjenica".

Njujork tajms je objavio da su SAD i Velika Britanija dostavile Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o Kurskoj oblasti nekoliko dana nakon ukrajinskog napada. Tajms je objavio da je svrha obaveštajnih podataka da pomognu Ukrajini da bolje prati ruska pojačanja.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: