Svet 5

27.08.2024.

16:48

Vri između "najbližih": Kina posle Tajvana kreće na Japan?

Kineska vojno-obaveštajna letelica provela je ovog ponedeljka puna dva minuta u japanskom vazdušnom prostoru.

Izvor: Jutarnji.hr

Vri između "najbližih": Kina posle Tajvana kreće na Japan?
EPA-EFE/Mohammed Badra

Podeli:

Zbog toga je Tokio i formalno optužio Peking, odnosno vojnu strukturu Narodne Republike, za kršenje međunarodnog prava i direktan napad na nacionalnu bezbednost svog suseda. istočno, a u patrolu je poslao nekoliko svojih MiG-ova. Treba se tešiti da nije došlo do direktnog okršaja, već samo do prvog formalnog upozorenja.

Zamenik ministra spoljnih poslova Masataka Okano odmah je pozvao otpravnika poslova kineske ambasade u Tokiju Šija Jonga na izveštaj, kako bi mu podneo zvaničnu žalbu i zatražio objašnjenje za okolnosti incidenta. .

Dobro obavešten izvor iz japanske diplomatije rekao je za britanski The Guardian da je Peking verovatno pokušao da izazove Tokio na neku vrstu reakcije, dok je japanski profesor sa Univerziteta u Tokiju Ji Kuang Heng uveren da je kineska letelica "testirala vazduh Japana odbrambena mreža". i da je "prikupljala obaveštajne podatke, kao što je tipizacija radarskog signala i njegovo pokrivanje na spornoj teritoriji".

Japansko Ministarstvo odbrane objavilo je mapu na kojoj je prikazan kineski avion I-9 u neposrednoj blizini istočne obale ostrva Danjo, nakon čega je skrenuo desno i ušao 12 nautičkih milja na teritoriju Japana.

Reč je o arhipelagu koji je zbog svog biodiverziteta i prirodnog bogatstva pod posebnim protektoratom prefekture Nagasaki, u čijim vodama se i formalno nalazi.

"Vlada će nastaviti da pomno prati vojne aktivnosti Kine i preduzeće sve raspoložive mere da spreči ponavljanje ovakvih incidenata", rekao je šef kabineta japanskog premijera Jošimasa Hajaši, napominjući da se ne seća kada je vojno prisustvo Pekinga u Istočno kinesko more bilo je primetno kao i poslednjih godina.

Ovaj incident, naime, nije eskalirao u vakuumu. Prema zvaničnim podacima japanskog Ministarstva spoljnih poslova i odbrane, kineski vojni avioni su prošle godine čak 479 puta bili u neposrednoj blizini japanske granice; dakle, nekoliko puta dnevno.

Pored toga što Peking za ovaj zadatak redovno angažuje vojne avione, angažovani su i vojni brodovi koji su ove godine oborili rekord i proveli 158 uzastopnih misija u neposrednoj blizini ostrva Senkaku, nenaseljenog arhipelaga u istočnoj Kini. More oko kojeg susedi vekovima vodili teritorijalni spor.

Poznata je i činjenica da Si Đinping ne krije svoje teritorijalne ambicije, a da je posebno "opsednut" Tajvanom, koji, prema sopstvenim rečima, "planira da okupira silom ili najkasnije do 2027. ."

Odmah treba napomenuti da Japan nije član NATO-a. Naime, reč je o državi toliko opterećenoj svojom novijom militantnom istorijom da se poslednjih decenija (previše) oslanjala na pacifizam, ograničavajući time veličinu svoje vojske i mogućnost bilo kakvog budućeg naoružavanja. Takođe, govorimo o zemlji čija bezbednost izuzetno zavisi od Sjedinjenih Američkih Država; kroz nekoliko bilateralnih i multilateralnih sporazuma o odbrani. Vašington je u brojnim prilikama davao Pekingu do znanja da svaki mogući napad na ostrva Senkaku (ili Dandžo) smatra napadom na sebe.

Pored činjenice da je pre samo nekoliko meseci Tokio odlučno zakopao ratne sekire sa Južnom Korejom, takođe u pogledu bolne prošlosti, kako bi unapredio zajedničku odbrambenu saradnju protiv dva neprijatelja sa nuklearnim arsenalom (Kina i Severna Koreja), Japan sve više sarađuje sa Filipinima, oko kojih je poslednjih meseci proširio svoje šape i Peking.

Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, trebalo bi ovih dana da doputuje u zvaničnu posetu Pekingu, gde će ga, prema protokolu, dočekati ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji. Verovatno će pitanje tenzija na japanskoj (i filipinskoj) teritoriji biti jedna od glavnih tema njihovog razgovora.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: