Svet 0

27.08.2024.

15:55

Izraelska vojska spasla taoca iz Gaze: Muškarac pronađen nakon 10 meseci zatočeništva

Izraelska vojska javila je danas da je spasla jednog od talaca koje je palestinski Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Izvor: Beta

Izraelska vojska spasla taoca iz Gaze: Muškarac pronađen nakon 10 meseci zatočeništva
Profimedia/Israel Defense Forces / Handout via SIPA PRESS

Podeli:

Kako je saopšteno, vojnici su spasili izraelskog državljanina arapskog porekla Kaida Farhana Alkadija (52) u kompleksnoj operaciji u južnom delu pojasa Gaze.

"Vojska i Šin Bet, izraelska unutrašnja obaveštajna služba, spasli su taoca Kaida Farhana Alkadija, starog 52 godine poreklom iz Rajata, beduinskog sela u Negevskoj pustinji", navodi se u saopštenju.

Dalje je saopšteno da je njega otela teroristička organizacija Hamas i odvela u pojas Gaze 7. oktobra.

Militanti predvođeni Hamasom oteli su oko 250 ljudi u napadu na Izrael 7. oktobra kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i posle koga je pokrenut izraelski napad na Hamas koji je na vlasti u pojasu Gaze.

U Izraelskoj uzvratnoj ofanzivi poginulo je više od 40.000 Palestinaca prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. U ofanzivi je raseljeno 90 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze, i izazvana su velika razaranja širom te teritorije pod opsadom.

Hamas i dalje drži oko 110 talaca, od kojih je, veruje se, jedna trećina mrtva. Većina ostalih oslobođena je u razmeni za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima tokom primirja u novembru. 

Izrael je spasao ukupno osam talaca, uključujući dvoje u operacijama u kojima su poginule desetine Palestinaca. Hamas kaže da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i neuspelim pokušajima spasavanja.

SAD, Egipat i Katar mesecima pokušavaju da pregovorima dođu do sporazuma prema kome bi bili oslobođeni preostali taoci u zamenu za trajno primirje. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočen je sa intenzivnim kritikama porodica talaca i većine izraelske javnosti zato što nije još postigao sporazum sa Hamasom da vrati taoce kući.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: