Svet 7

27.08.2024.

16:10

Zelenski otkrio: Izveli smo...

Ukrajina je izvela uspešno testiranje prve balističke rakete domacće proizvodnje, rekao je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

Izvor: Kijev inedependant

Zelenski otkrio: Izveli smo...
Profimedia

Podeli:

"Možda je prerano govoriti o tome, ali želim da to podelim sa vama", rekao je predsednik na jednom forumu održanom danas u Kijevu.

Zelenski je čestitao ukrajinskoj odbrambenoj industriji na tom projektu, ali nije dao više detalja o oružju.

Dan ranije, ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da Ukrajina priprema odgovor na ruske vazdušne udare oružjem sopstvene proizvodnje.

"Ovo još jednom dokazuje da su nam za pobedu potrebne dalekometne sposobnosti i ukidanje ograničenja za udare po vojnim objektima neprijatelja", rekao je Umerov.

Zelenski je ranije otkrio da je Ukrajina razvila domaći raketni dron Palianitsia, kao i da je to već korišćeno protiv Rusije, pidseća Kijev independant.

Kijev je dobio veliki broj raketa dugog dometa od partnera, kao što su ATACMS američke proizvodnje, britanski Storm Shadov ili francuski SCALP/T. Njihov potencijalni uticaj je ograničen zapadnim ograničenjima na udare duboko unutar ruske teritorije.
 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: