Svet 0

27.08.2024.

13:57

Iran: Moguća obnova pregovora sa SAD

Vrhovni verski lider Irana izjavio je danas da ostavlja otvorenom mogućnost za obnovu pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa ubrzanim iranskim nuklearnim programom poručivši iranskoj vladi da "ne postoji prepreka za ulazak u pregovore sa neprija

Izvor: Tanjug

Iran: Moguća obnova pregovora sa SAD
Shutterstock/saeediex

Podeli:

Izjave ajatolaha Alija Hamneija postavile su jasne crvene linije za bilo kakve pregovore koji se odvijaju pod okriljem vlade reformističkog predsednika Masouda Pezeškijana uz ponovljena upozorenja da se "Americi ne može verovati", prenosi AP.

Najnoviji komentari iranskog ajatolaha mogu se uporediti sa onima iz 2015. godine kada je postignut nuklearni sporazum Irana sa svetskim silama koji je rezultirao ograničavanjem nuklearnog programa Teherana u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Ipak, ostaje nejasno koliko će prostora iranski predsednik Pezeškijan imati za pregovaračko manevrisanje posebno u trenutku porasta tenzija na širem području Bliskog istoka izazvanog ratom između Izraela i Hamasa.

"Ne moramo da polažemo nadu u neprijatelja. Za naše planove ne moramo da čekamo odobrenje od neprijatelja. Ali nije protivrečno angažovati istog neprijatelja na nekim mestima (nekim situacijama), za to nema prepreka", rekao je Hamnei u video snimku koji je prikazala državna televizija.

Hamnei, koji ima poslednju reč o svim državnim pitanjima, takođe je upozorio Pezeškijanovu administraciju da ne veruje neprijatelju.

Ajatolah Hamnei (85), povremeno je pozivao na razgovore sa SAD ili odustajao od njih nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Američki stejt department nije odmah odgovorio na zahtev AP za komentar u vezi sa Hamneijevim izjavama iako je tokom poslednjih nekoliko godina bilo indirektnih pregovora Irana i SAD uz posredovanje Omana i Katara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: