Svet 0

27.08.2024.

11:33

Francuski Socijalisti i Zeleni odlučili da ne nastave pregovore sa Makronom

Francuski Socijalisti i Zeleni odlučili su da ne nastave pregovore sa predsednikom Emanuelom Makronom oko formiranja nove vlade u Francuskoj i umesto toga pozvali su svoje pristalice na mirne proteste.

Izvor: Tanjug

Francuski Socijalisti i Zeleni odlučili da ne nastave pregovore sa Makronom
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, Pool

Podeli:

"Nećemo nastaviti ove lažne konsultacije sa predsednikom koji ionako ne sluša i koji je opsednut kontrolom. On ne traži rešenje, već pokušava da opstruiše", izjavila je predsednica stranke Zeleni Marin Tondelijer, a prenosi Rojters.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For rekao je da se neće upuštati u pregovore koje je nazvao "parodijom na demokratiju".
Iako je koalicija Novi narodni front (NNF), koja uključuje Socijaliste, Zelene i Nepokorenu Francusku (LFI), osvojila najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u julu, njihovi pokušaji da formiraju vlast nisu uspeli zbog interne borbe i protivljenja drugih stranaka, navodi agencija.

Makronov kabinet je juče, nakon prvog kruga konsultacija u Jelisejskoj palati, saopštio da je predsednik odlučio da odbaci opciju da u ime "institucionalne stabilnosti" vladu formira NNF.

"Na kraju konsultacija, predsednik Republike je utvrdio da bi vlada bazirana isključivo na programu i partijama koje predlaže savez sa najvećim brojem poslanika, Novi narodni Front, odmah bila cenzurisana od strane svih drugih grupa zastupljenih u Nacionalnoj skupštini. Takva vlada bi odmah imala protiv sebe većinu od više od 350 poslanika, što bi je faktički sprečilo da deluje", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Makron je od 23. avgusta razgovarao sa predstavnicima partija zastupljenih u Parlamentu, kao i predsedavajućim dva doma francuskog parlamenta s ciljem da se postigne saglasnost o imenovanju novog premijera.

Na izborima održanim 7. jula nijedna stranka nije osvojila većinu potrebnu za formiranje vlade.

Najviše mandata osvojio je NNF, na drugom mestu je "Zajedno" Emanuela Makrona, a krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje je na trećem mestu.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: