Svet 1

27.08.2024.

8:47

"Mislili ste ste da je bilo teško s pandemijom i početkom rata u Ukrajini? Spremite se za sledećih 5 godina"

"Mislili ste ste da je bilo teško tokom pandemije i početkom rata u Ukrajini? Sledećih pet godina moglo bi biti još gore”, piše Politikon a početku teksta o tome šta sve čeka Ursulu fon der Lajen.

Izvor: Index.hr

"Mislili ste ste da je bilo teško s pandemijom i početkom rata u Ukrajini? Spremite se za sledećih 5 godina"
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Podeli:

"Ona još ništa nije videla", nastavio je dalje taj briselski portal, koji se bavio problemima koji će sačekati novo-staru šeficu Evropske komisije tokom njenog drugog mandata.

Fon der Lajen se prošle sedmice vratila s letnih praznika kako bi se pripremila za drugi mandat na čelu Evropske komisije, ali joj Poltiko baš nije poželeo neku toplu dobrodošlicu, budući da su napisali sledeću rečenicu: "Nadamo se da se dobro odmorila jer će sledećih pet godina biti izazovnije od njenog prvog mandata."

"Dok su njenih prvih pet godina obeležili pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini, njen drugi mandat doneće isti taj rat uz novog američkog predsednika - a neizvesnost će se dodatno povećati ako to bude Donald Tramp. Uz sve to, suočiće se sa osnaženom krajnjom desnicom širom Evrope", dodaje Politiko.

"Sledećih pet godina biće političko minsko polje", rekao je jedan visoki zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman kako bi slobodno govorio o predsednici Evropske komisije. "Ona će morati da donese ključne odluke o budućnosti EU i budžetu Unije dok će se nositi s ratom u Ukrajini i izborima u SAD-u", dodao je taj zvaničnik.

Politiko dalje navodi da se Fon der Lajen suočava s velikim problemima gde god da se okrene. Evropski parlament rascepkaniji je nego ikada. Rat u Ukrajini ne pokazuje znakove jenjavanja (kao ni sukobi na Bliskom istoku), dok Sjedinjene Države oklevaju oko daljeg finansiranja Kijeva. Tramp bi mogao da pobedi na izborima u SAD-u novembru.

U međuvremenu, Brisel se priprema za bitku oko svojih finansija dok se bori s rastućim izdacima za odbranu i zelenu tranziciju. Moraće da uvere građane da budućnost nisu samo Pariz i Varšava već i Kijev i Podgorica.

Tokom sledećih pet godina Fon der Lajen će također morati da pripremiti EU za buduće proširenje. Kao deo tog procesa, 449 miliona ljudi koji trenutno žive u EU moraće da budu uvereni u to. A, kako je jedan takođe anonimni diplomata rekao, "tu će stvari postati veoma neugodne".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: