Svet 0

27.08.2024.

7:55

Pentagon: Smanjen kratkoročni rizik od šireg rata

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun izjavio da je donekle smanjen kratkoročni rizik od šireg rata na Bliskom istoku nakon što su Izrael i libanska grupa Hezbolah razmenili vatru bez dalje eskalacije.

Izvor: Tanjug

Pentagon: Smanjen kratkoročni rizik od šireg rata
Profimedia

Podeli:

Braun je za Rojters, nakon trodnevne posete Bliskom istoku, rekao da Iran, međutim, i dalje predstavlja značajnu opasnost jer, kako je naveo, želi da napadne Izrael.

Braun je naveo da je napad Hezbolaha samo jedna od dve velike pretnje napadom na Izrael koje su se pojavile poslednjih nedelja.
Iran je takodje obecao oštar odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea krajem prošlog meseca, za koje je okrivio Izrael.

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao umešanost u ubistvo Hanijea.

"Imali ste dve stvari za koje ste znali da ce se desiti. Jedna se vec dogodila" rekao je Braun i dodao da to hoće će biti šireg sukoba u regionu zavisi od toga kako će Iran sprovesti svoje pretnje i kako će Izrael na to reagovati.

Braun je takodje upozorio da postoji i rizik i od militantnih saveznika Irana u Iraku, Siriji i Jordanu, koji su napadali američke trupe, kao od jemenskih Huta koji napadaju brodove u Crvenom moru.

Braun se u ponedeljak u Tel Avivu sastao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom Generalštaba Herzijem Halevijem.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: