Svet 3

26.08.2024.

17:32

Rusi se obrušili na jednu metu; Milioni su u opasnosti FOTO/VIDEO

Ruske snage lansirale su projektile i bespilotne letelice na Kijevsku hidroelektranu tokom napada na Ukrajinu 26. avgusta.

Izvor: Klix.ba

Rusi se obrušili na jednu metu; Milioni su u opasnosti FOTO/VIDEO
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ovo je potvrdio je viši menadžer ukrajinske državne energetske kompanije za Forbes Ukrajina pod uslovom anonimnosti.

U tekstu se navodi da su Rusi pokušali uništiti Kijevsku hidroelektranu raznim vrstama projektila i bespilotnih letelica ujutro 26. avgusta.

Napad je rezultirao udarcima i štetom, rekao je menadžer za Forbes. Naglasio je da nema opasnosti od proboja brane ili kritične štete na elektrani.

Andrej Kovalenko, direktor Ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija, izjavio je na svom Telegram kanalu da situacija u Kijevskoj hidroelektrani ne predstavlja pretnju, iako nije naveo detalje o potencijalnoj šteti.

"Ukrhidroenergo", operater ukrajinskih hidroelektrana i crpno-akumulacijskih hidroelektrana, još nije komentarisao informaciju.

Volodimir Zelenski je izvestio da je ruski predsednik u Ukrajini prouzrokovao veliku štetu energetskom sektoru, ali da su popravke u toku.

"Ukrenergo", ukrajinski nacionalni operater sistema prenosa energije, naredio je uvođenje kontinuiranog prekida struje. U nekim delovima Kijeva zabeleženi su prekidi u dostavljanju struje, a gradske vlasti kažu da je to posledica celokupne situacije u nacionalnoj elektroenergetskoj mreži.

Kijev postavlja centar nepobedivosti širom grada kao odgovor na komplikovanu situaciju u elektroenergetskoj mreži.

Nepobedivi centar je ogrejani prostor opremljen hranom i baterijama za pomoć stanovnicima koji se suočavaju s poteškoćama zbog nestanka struje.

Ruski raketni napad uticao je na ukrajinski energetski sektor, koji je već pretrpeo veliku štetu zbog prethodnih velikih kombinovanih napada, a situacija je izazovna.

Uništavanje Kijevske hidroelektrane ugrozilo bi sam grad Kijev i milione ljudi koji žive nizvodno od reke Dnjepar.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: