Svet 0

26.08.2024.

18:57

Kaja Kalas stigla u Brisel: "Novi počeci"

Bivša premijerka Estonije Kaja Kalas, koju su lideri EU imenovali za visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, doputovala je u Brisel kako bi se upoznala sa novim kolegama u diplomatskoj službi EU i Evropskoj komisiji.

Izvor: Tanjug

Kaja Kalas stigla u Brisel: "Novi počeci"
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

"Novi počeci: Upravo sam stigla u Brisel i radujem se upoznavanju novih kolega u diplomatskoj službi EU i Evropskoj komisiji. Naredne nedelje biće pune sastanaka i brifinga, sa važnim fokusom na pripremu za saslušanje za potvrdu saziva Evropskog parlamenta", napisala je Kalas na svom nalogu na mreži Iks.

Kalas je u junu imenovana na tu funkciju, dok je nov mandat dodeljen predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, a za predsednika Evropskog saveta imenovan je bivši portugalski premijer Antonio Košta.

Kalas je tada istakla da je počastvovana podrškom koju joj je pružio Evropski savet i ocenila da su glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku rat u Evropi i sve veća nestabilnost globalno i u susedstvu EU.

"Kao visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biću u službi naših zajedničkih interesa, Evropa treba da bude mesto gde su ljudi slobodni, bezbedni i prosperitetni. Moj rad je bio i biće vođen ovim ciljevima", poručila je Kalas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: