Svet 3

26.08.2024.

17:19

Putinu u pomoć "uskače" njegov najbolji prijatelj? Ukrajinske službe alarmirane: Branićemo se

Belorusija gomila trupe i oružje duž severne granice Ukrajine "pod maskom vežbi", saopštilo je u nedelju ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, pozivajući se na informacije koje su prikupili njeni izvori, preneo je kijevski Indipendent.

Izvor: Jutarnji.hr

Putinu u pomoć "uskače" njegov najbolji prijatelj? Ukrajinske službe alarmirane: Branićemo se
Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Podeli:

Oni upozoravaju da prebacuju Snage za specijalne operacije, kao i oružje - uključujući tenkove, artiljeriju, višecevne raketne sisteme (MLRS), sisteme protivvazdušne odbrane i inžinjersku opremu u blizinu beloruskog grada Gomelja.

Gomel se nalazi na oko 30 kilometara od belorusko-ukrajinske granice. Ministarstvo je takođe saopštilo da su u toj oblasti primećeni neki od bivših vojnika Vagnerovog PMC-a.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je ranije rekao da je poslao trećinu vojske na granicu ovog leta, objašnjavajući da je gomilanje trupa rezultat nesporazuma između Belorusije i Ukrajine.

Komandant snaga PVO Belorusije, general Andrej Lukjanovič, potvrdio je 19. avgusta da su oni rasporedili dodatne jedinice PVO i avione na svoju granicu sa Ukrajinom.

Ministarstvo spoljnih poslova je u svom saopštenju takođe upozorilo Belorusiju da "ne pravi tragične greške za svoju zemlju pod pritiskom Moskve" i da odmah udalji svoje snage od ukrajinske granice.

"Upozoravamo da će u slučaju kršenja državne granice Ukrajine od strane Belorusije, naša zemlja preduzeti sve neophodne mere da ostvari pravo na samoodbranu zagarantovano Poveljom UN", naveli su oni.

Dodaju da će u tom slučaju sve trupe, vojni objekti i linije snabdevanja u Belorusiji postati legitimne mete. Oni su izdali još jedno upozorenje trupama koje izvode vežbe u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, uz objašnjenje da bi one predstavljale "pretnju ukrajinskoj nacionalnoj i globalnoj bezbednosti".

Iako je Belorusija najbliži saveznik Rusije, oni trenutno nisu direktno uključeni u rat na teritoriji Ukrajine. Saopštenje ministarstva je prvo objavljeno saopštenje o odnosima Ukrajine i Belorusije od septembra prošle godine.

Pročitajte još:

Gotovo je: "Vagner" povukao vojsku

Udar na Rusiju: Pogođena zgrada VIDEO

Upad na teritoriju Poljske: Hitno se oglasila vojska

Zelenski se odmah oglasio: Objavio detalje

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: