Svet 0

26.08.2024.

14:53

Veleobrt: Kineska partija "objavila rat"

Kartaška igra "guandan" izuzetno je popularna među radnicima u Kini, a Komunistička partija ove zemlje sada pokušava da je zabrani, iako je pre samo nekoliko godina promovisala, pa čak i pokušala da je zaštiti kao kulturno blago zemlje.

Izvor: Klix.ba

Veleobrt: Kineska partija "objavila rat"
EPA-EFE/Alex Plavevski

Podeli:

Prošle godine, mediji pod kontrolom vlade pohvalili su igru "guandan", u slobodnom prevodu "bacanje jaja", kao način da kineski građani ostvare još veću društvenu koheziju.

Komunističke vlasti su takođe pomogle u ovom nastojanju da "guandan" postane popularan, organizujući otvorene turnire i promovišući igru među stanovništvom.

Ova kampanja je bila uspešna i više od 100 miliona ljudi u Kini počelo je da igra ovu kartašku igru.

Ogroman deo kampanje bio je usmeren na to da se igrajući "guandan" radnici mogu družiti u pauzama na poslu, a u poslovnom sektoru kroz druženje sa nadređenima lakše doći do bolje pozicije u kompaniji.

Međutim, sada vlasti u Kini kažu da je ova igra loša za društvo i pokušavaju da je zabrane. Razlog za to je što, prema njihovim analizama, radnici imaju mnogo pasivniji odnos prema poslu i nisu produktivni kao nekada.

Osim toga, iz Komunističke partije Kine kažu da se formiraju "klike", odnosno manje grupe, koje se protive unapređenju socijalizacije među svim građanima ove zemlje.

Preko medija se igranje "guandana" demonizuje na svaki način, a neke kompanije čak traže od svojih zaposlenih da prijave svoje kolege koji igraju ovu kartašku igru u pauzama.

Vredi reći i da analitičari smatraju da je ovo deo kampanje centralnih vlasti protiv svake aktivnosti koja promoviše manje grupe, u kojoj su kritikovali i druge hobije poput golfa, igranja video igrica na internetu i slično.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: