Svet 9

26.08.2024.

23:43

Rat – dan 914: Odjekuju ekspolizije; Udari na 15 oblasti; Stiglo upozorenje

Rat u Ukrajini – 914. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 914: Odjekuju ekspolizije; Udari na 15 oblasti; Stiglo upozorenje
Profimedia

Podeli:

Nekoliko ljudi povređeno je u napadu dronova na grad Saratov, a među povređenima jedna žena je u teškom stanju i lekari se bore za njen život, izjavio je jutros gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin.

Rusija je pokrenula veliki napad raketama i dronovima širom Ukrajine. Eksplozije su se čule širom ukrajinskih gradova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija upotrebila više od 100 projektila i oko 100 dronova u napadu na Ukrajinu.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da će lično predvoditi misiju agencije u Kurskoj nuklearnoj elektrani u utorak zbog "ozbiljne situacije".

Završeno

20:37

Zelenski sprema odgovor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je sa Aleksandrom Sirskim, vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine, razgovarao o mogućem odgovoru na današnji veliki napad Rusije.

"Danas sam počeo dan dugim razgovorom sa sirijskim glavnokomandujućim. Detaljno smo razgovarali o odbijanju ovog raketnog napada, našem odgovoru Rusiji – mi ga pripremamo..."

Zelenski je rekao da su razgovarali i o raspoređivanju borbenih aviona F-16 i operaciji u regionu Kursk.

"Nastavljamo naše akcije u određenim oblastima jer je to neophodno Ukrajini. Tokom proteklog dana smo stekli veću kontrolu i još jednom popunili naš fond za razmenu", rekao je Zelenski.

20:29

U velikom napadu poginulo sedam ljudi

U današnjem masovnom vazdušnom napadu ruskih trupa poginulo je sedam ljudi, a povređeno je i ranjeno još 47 građana, među kojima četvoro dece, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

"Ukupno je od posledica napada na Ukrajinu poginulo sedam osoba (od kojih su dve umrle u bolnici), a 47 je povređeno, uključujući četvoro dece rođene 2014, 2017. i 2024. godine", navodi se u saopštenju na Fejsbuku.

Državna služba za vanredne situacije je saopštila da je od ovog trenutka na svim lokacijama završena demontaža građevinskih konstrukcija oštećene petospratnice u Lucku.

19:25

Borelj pozvao na ukidanje ograničenja upotrebe zapadnog oružja protiv Rusije

Ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja protiv ruskog vojnog osoblja angažovanog u agresiji na Ukrajinu će ojačati ukrajinsku samoodbranu, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borelj, prenosi Ukrinform.

"Ponavljam da će ukidanje ograničenja na upotrebu sredstava Zapada protiv ruske vojske, uključene u agresiju na Ukrajinu, u skladu sa međunarodnim pravom, ojačati ukrajinsku samoodbranu, spasiti živote i smanjiti razaranja u Ukrajini", naveo je Borelj na platformi Iks.

15:42

Snimak udara

14:56

Grosi lično preuzima misiju u Kursku

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da će lično predvoditi misiju agencije u Kurskoj nuklearnoj elektrani u utorak zbog "ozbiljne situacije".

Prema njegovim rečima, IAEA namerava da sprovede nezavisnu procenu situacije u Kurskoj nuklearki.
Grosi je uoči svoje posete pozvao strane u sukobu u Ukrajini da ni pod kojim okolnostima ne ugrožavaju bezbednost nuklearnih objekata.

"Od početka razvoja događaja i povećanja nivoa vojnih aktivnosti u blizini Kurske nuklearne elektrane, pomno pratim razvoj situacije na terenu, posebno kada je u pitanju nuklearna elektrana. Ponavljam da bezbednost i pouzdanost nuklearnih objekata ne bi trebalo da budu ugroženi ni pod kojim okolnostima. Ovo je situacija koja se razvija i važno je da kada sutra stignem u nuklearku, lično vidim situaciju i razgovaram o mogućim daljim koracima za procenu nuklearne bezbednosti i zaštitu Kurske elektrane", naglasio je generalni direktor IAEA.
 

14:13

Uzbuna u Kijevu; Stanovnici beže u skloništa

U Kijevu je izdato upozorenje za vazdušni napad. Načelnik vojne uprave grada Serhij Popko je u objavi na Telegramu rekao da su dronovi krenuli ka prestonici.

Upozorio je civile da idu u skloništa radi zaštite.

U skloništima su noć proveli i stanovnici Kijeva.

13:39

Moskva: Izveden napad na objekte energetike

Ruska vojska saopštila je da su njene snage jutros izvele masovni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na objekte kritične energetske infrastrukture koji su obezbeđivali rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

"Oružane snage Ruske Federacije jutros su izvele masovni udar visokopreciznim oružjem velikog dometa iz vazduha i sa vode, bespilotnim letelicama na objekte kritične energetske infrastrukture koji su obezbeđivali rad vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Interfaks.

Dodaje se da su sve mete pogođene.

13:39

Broj ubijenih u ruskom velikom napadu se uvećao na najmanje pet

Broj poginulih u različitim regionima Ukrjaine porastao je na pet, podaci su ukrajinskih vlasti posle jutrošnjeg napada ruske vojske.

U Izjumu u oblasti Harkova jedan čovek je poginuo u raketnom udaru, a u Žitomirskoj oblasti u zapadnoj Ukrajini, jedna žena je umrla nakon što su kuće i infrastrukturne zgrade pogođene projektilima, saopštili su regionalni šefovi oblasti.

Ranije je saopšteno da su poginule osobe u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj i Luckoj oblasti.

12:06

Kremlj: Odgovorićemo na ukrajinski napad na Kursk

Kremlj saopštava da će morati da postoji odgovor Rusije na upad Ukrajine u region Kurska i da ideja o pregovorima o prekidu vatre sa Kijevom više nije relevantna.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da takve neprijateljske akcije ne mogu proći bez odgovora.

Peskov je rekao da Moskva i Kijev nisu vodili pregovore o prekidu vatre.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: