Svet 2

25.08.2024.

16:05

Objavljene fotografije, ovo je napadač optužen za pokolj u Nemačkoj: Procurile nove informacije FOTO

Osumnjičeni za napad nožem u gradu Zolingenu na zapadu Nemačke, u kojem su u petak uveče ubijene tri osobe, dok je osam njih povređeno, je 26-godišnji Sirijac koji je priznao zločin, saopštile su danas vlasti.

Izvor: Index.hr, Blic.rs

Objavljene fotografije, ovo je napadač optužen za pokolj u Nemačkoj: Procurile nove informacije FOTO
Tanjug/Uli Deck/dpa via AP

Podeli:

Osumnjičeni se sam predao i priznao zločin, rekli su diseldorfska policija i tužitelji u zajedničkom saopštenju.

Kako prenosi Index.hr, uhapšeni muškarac je prošle godine trebalo da bude deportovan u Bugarsku, zemlju preko koje je ušao u EU, nakon što mu je odbijen zahtev za azil, potvrđeno je za nemačku novinsku agenciju DPA.

Tanjug/Uli Deck/dpa via AP

Sirijac je navodno trebalo da bude deportovan prošle godine, objavio je "Velt" pozivajući se na zvanične izvore. Međutim, prema "Veltu", 26-godišnjak je nestao pre deportacije i pojavio se tek nekoliko meseci kasnije.

"Bild" piše da je Sirijac priveden na Savezni sudu u Karlsruheu. U podne je po njega u Zolingen stigla specijalna policija, a iznad grada je leteo policijski helikopter.

Napadač se predao policiji gotovo 26 sati nakon napada na festivalu u Zolingenu. "Bild" piše da je mokar od kiše i prekriven krvlju prišao policajcima nešto iza 23 sata i rekao: "Ja sam taj kojeg tražite".

"Bild" piše i da se navodno skrivao u dvorištu zgrade. Policija nije potvrdila ove informacije.

Svi povređeni u napadu van životne opasnosti

Sve osobe povređene u napadu više nisu u životnoj opasnosti, objavila je bolnica.

"Svih četvoro pacijenta koji se još leče su stabilno", rekao je direktor bolnice Zolingen Tomas Standl za "Velt".

Portparolka Kancelarije saveznog tužiteljstva potvrdila je da se protiv osumnjičenog vodi istraga zbog ubistva i sumnje u članstvo u terorističkoj grupi Islamska država (ISIS).

ISIS je preuzeo odgovornost za napad nožem u subotu uveče. Nemačke službe ga nisu imale na popisu osoba s ekstremnim islamističkim stavovima, piše "Dojče vele".

Tanjug/Uli Deck/dpa via AP

Pitanja bez odgovora

Jedno od pitanja bez odgovora odnosi se na oružje kojim je počinjeno ubistvo. Tokom subote istražitelji su zaplenili nekoliko noževa, ali tek treba da se vidi da li je među njima i onaj sa kojim je izvršen napad.

Pitanje je i gde je počinitelj bio nakon napada, kako je mogao samo tako da nestane i gde se sakrivao. Međutim, glavno pitanje je motiv. Istražitelji veruju da je moguća teroristička pozadina, posebno jer trenutno nema naznaka drugog motiva.

Tome u prilog ide i činjenica da je odgovornost za zločin preuzeo ISIS. Međutim, to ne mora ništa da znači. Ranije je ISIS preuzimao odgovornost za brojne napade, ali su istrage često pokazivale da počinitelji nisu bili u direktnom kontaktu s teroristima.

Građani pale sveće blizu mesta napada, predsednik pozvao na bolju zaštitu

Mesto zločina u središtu Zolingena i dalje je ograđeno, dva dana nakon napada. Postavljene su barijere, a na mestu događaja je nekoliko policijskih automobila. Građani u blizini mesta napada ostavljaju cveće i pale sveće.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je u intervjuu za ZDF rekao da je potrebna bolja zaštita od ovakvih napada.

Tanjug/Thomas Banneyer/dpa via AP

"To takođe uključuje proširenje ovlašćenja bezbednosnim službama", rekao je on i pozvao na povećanje broja zaposlenih u bezbednosnim agencijama.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: