Svet 16

25.08.2024.

22:37

Masovni napadi na Izrael; Umešala se Amerika; Gutereš: "Odmah prestanite"

Hezbolah je napao Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca.

Izvor: B92.net

Masovni napadi na Izrael; Umešala se Amerika; Gutereš: "Odmah prestanite"
Profimedia

Podeli:

Ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu. Izraelske snage odgovorile su bombardovanjem juga Libana.

U Izraelu je uvedeno vanredno stanje.

Završeno

22:34

Gutereš: "Odmah prekinite"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš duboko je zabrinut zbog eskalacije sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah i pozvao je obe strane da odmah prekinu neprijateljstva, izjavio je danas Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba ugrozila je i libansko i izraelsko stanovništvo, kao i regionalnu bezbednost i stabilnost, preneo je Rojters.

20:18

Pentagon: Dva nosača aviona ostaju u regiji

19:30

Načelnik generalštaba SAD stigao u posetu Izraelu

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun stigao je danas u Izrael, nekoliko sati posle velikih prekograničnih sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah.

Očekuje se da će Braun održati sastanke sa visokim izraelskim vojnim zvaničnicima, preneo je Tajms of Izrael.

19:20

Svi dronovi šli u vazdušni prostor Izraela

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah tvrdi da su svi dronovi koje je danas lansirala ta militantna grupa ušli u vazdušni prostor Izraela, navodeći da je napad protekao po planu.

19:12

SAD pomogle Izraelu

Visoki odbrambeni zvaničnik SAD-a je izjavio da je njegova država pomogla izraelskoj vojsci da nadgleda i prati vatru libanskog Hezbolaha na Izrael rano jutros.

U saopštenju se navodi da SAD nisu direktno intervenisale kao i da su obezbeđivale obaveštajne podatke, nadzor i izviđanje kako bi pratili udare libanskog Hezbolaha.

"Američka pomoć za rešavanje ovih napada nije bilo potrebna", rekao je zvaničnik za AFP i dodao da Izrael nije trebao pomoć od SAD.

17:08

Hezbolah: Izveli smo novi napad

Hezbolah je upravo objavio da je danas popodne izveo još jedan napad na lokaciju u Manari, na severu Izraela. Militantna grupa koju podržava Iran kaže da je gađala "tehnički sistem" u regionu, koji se nalazi nasuprot gradu Hula na jugu Libana.

Saopštenje je usledilo nakon što je Hezbolah ranije danas rekao da je prva faza odmazde protiv Izraela, koja je usledila posle ubistva glavnog komandanta Hezbolaha prošlog meseca, završena.

16:33

Dramatični snimak iz Libana, sve u plamenu

15:52


Benjamin Netanjahu je rekao da akcija Izraela protiv Hezbolaha "nije kraj priče".
 

15:46

Egipat upozorio: "Ogroman sukob"

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi upozorio je američkog generala tokom današnjeg sastanka na opasnost od "ogromnog sukoba" u Libanonu.

15:45

Premijer Libana poziva na Rezoluciju 1701 i izbegavanje eskalacije sa Izraelom

Privremeni premijer Libana, Nadžib Mikati, rekao je danas, nakon vanrednog sastanka vlade, da je "prvo potrebno zaustaviti izraelsku agresiju, a zatim sprovesti Rezoluciju 1701", pozivajući se na odluku UN koja je okončala Drugi libanski rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Rezolucija predviđa stvaranje demilitarizovane zone između severne granice Izraela i reke Litani u Libanu. Bejrut je istakao da održava redovne kontakte sa partnerima, kako bi izbegao eskalaciju sa Izraelom, navodi libanska novinska agencija NNA.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: