Svet 1

24.08.2024.

21:32

Građani hitno upozoreni: Stiže snažna oluja FOTO/VIDEO

Tropska oluja Hone približava se južnom delu Havaja donoseći snažne udare vetra sa obilnim kišama i poplavama tokom vikenda.

Izvor: Kurir/Beta

Građani hitno upozoreni: Stiže snažna oluja FOTO/VIDEO
Shutterstock/APHITHANA

Podeli:

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na tropsku oluju za okrug Havaji, koji obuhvata celo Veliko ostrvo i upozorenje crvenom zastavom za zavetrinu svih ostrva u arhipelagu.

Hone, što na havajskom znači "slatko i meko", jutros rano imao je brzinu vetra od 105 kilometara na čas.

Verovatno će ojačati u uragan kategorije 1 dok prolazi blizu, ili južno od Velikog ostrva tokom noći na nedelju, prema Nacionalnom centru za uragane u Majamiju.

Turistička uprava Havaja poručila je putnicima da je i dalje bezbedno doći na ostrva, ali je preporučila ljudima da odlože aktivnosti na otvorenom.

U istočnim i jugoistočnim delovima Velikog ostrva moglo bi da padne od 11 do 25 centimetara kiše.

Ostrvo bi moglo da bude pogođeno vetrovima od gotovo 32 do 64 kilometra na čas.

Suv vazduh severno od oluje danas će proširiti sušnu klimu širom arhipelaga i, u kombinaciji sa jakim vetrovima, mogao bi da poveća rizik od požara.

Veći deo te američke savezne države i inače je suv preko mere, ili je u stanju suše, prema podacima američkog Monitoringa suše.

Dve državne elektroenergetske kompanije, Havajan Elektrik i Kauai Island Utiliti Koperative, saopštile su da će ovog vikenda pratiti uslove i biti spremne da isključe struju ako bude potrebno, kako bi se smanjila opasnost da oštećeni dalekovodi izazovu požar.

Iza uragana Hone, Tihim okeano ka zapadu kreće se i uragan Gilma, kategorije 2, ali se očekuje da će oslabiti u hladnijim vodama jer će narednih dana nailaziti na suvi vazduh, a predviđa se da će do srede postati tropska depresija.

Gilma može doneti kišu na Havaje, ali nije jasno koliko.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: