Svet 3

24.08.2024.

19:55

Rat velikih razmera: Preti im totalno uništenje?

Predstavnici libanskog Hezbolaha izjavili su da se i dalje pripremaju za napad na Izrael, a ovom prilikom CNN je analizirao arsenal naoružanja koji ova libanska vojna organizacija poseduje.

Izvor: Klix.ba

Rat velikih razmera: Preti im totalno uništenje?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Si-En-En u opsežnoj analizi ističe da je Hezbolah verovatno najoružaniji nedržavni akter na svetu.

"Iako nije dorastao vojnoj moći Izraela, Hezbolahov sve sofisticiraniji arsenal ima potencijal da nanese značajnu štetu Izraelu i njegovim saveznicima u regionu“, navodi se u saopštenju.

Izrael bi takođe morao da se bori sa strateškom dubinom Hezbolaha.

"Nakon izraelske invazije na Bejrut 1982. došlo je do ogromnog povećanja vojne i političke moći Hezbolaha. 2000. godine, gerilci Hezbolaha naterali su izraelske snage da se povuku iz južnog Libana, okončavši okupaciju koja je trajala više od 20 godina“, objašnjavaju oni .

Kada je reč o mogućnostima Hezbolaha, Si-En-En navodi da grupa poseduje nekoliko tipova projektila. To su pre svega Kaćuše sa dometom od četiri do 40 kilometara.

Slede rakete Falak-1 i Fajr-5 sa dometom do 75 kilometara.

Rakete većeg dometa su Zelzal-1 (do 160 kilometara), Fateh-110 (300 kilometara) i Scud-B/C/D, čiji je domet do 500 kilometara.

Pretpostavlja se da Hezbolah ima operativno do 200.000 raketa svih kategorija.

Osim raketa, veliki problem za Izrael u potencijalnom sukobu mogli bi da budu i dronovi, a Hezbolah ima ukupno pet vrsta bespilotnih letelica.

Letelica Mirsad ima domet od 120 kilometara, letelica Mohadžer 4 ima domet od 150 kilometara, letelica Ma'arab ima domet od 200 kilometara, a letelice Karrar i Shahed imaju domet od 1.000 i 2.000 kilometara, respektivno.

"Tokom višedecenijskog sukoba, Hezbolah se uključio u asimetrično ratovanje. Nastojao je da poveća svoju političku i vojnu moć, dok je istovremeno uspostavio odvraćanje uprkos superiornosti Izraela", ističe se u analizi Si-En-Ena.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: