Svet 16

24.08.2024.

23:41

Rat – dan 912: Uzbuna u Rusiji; Ukrajinci zauzimaju; Bliži se kraj?

Rat u Ukrajini – 912. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 912: Uzbuna u Rusiji; Ukrajinci zauzimaju; Bliži se kraj?
Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Moskva tvrdi da su ukrajinske snage dronom pokupale da napadnu nuklearku Kursk. Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je oborilo 14 od 16 bespilotnih letelica.

Indijski premijer Narendra Modi poželeo je, tokom posete Kijevu, prosperitet i mir Ukrajini.

Završeno

22:22

Vazdušna opasnost u Kursku

U Kurskoj oblasti proglašena je opasnost od raketnog napada, šesti put danas, rekao je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov.

U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost, javljaju mediji.

U Sumiju, nedaleko od ruske Kurske oblasti, odjeknula je eksplozija.

21:19

Duda ponudio rešenje za rat u Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da je neophodno da Rusija shvati da će i sama trpeti gubitke napadom na nezavisnu državu, ali da je spreman da zaštiti ruske trupe ako napuste teritoriju Ukrajine.

Duda je to rekao na konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Litvanije Ingridasom Šimonite u Kijevu, povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, prenosi ukrajinski UNN.

''Ukoliko (ruske trupe) napuste Ukrajinu, prvi ću pozvati Zelenskog i reći da ih ne tuku dok idu. To mogu obećati ruskim vojnicima. Ali dokle god Rusija napada Ukrajinu u ratu koji je započela, mora shvatiti da će oni koji dođu sa mačem poginuti od mača'', rekao je on.

19:42

Poljski tenkovi poslati na Ruse

Predsednik Poljske Andžej Duda priznao je da tenkovi koje je ta zemlja isporučila Kijevu učestvuju u napadu ukrajinske vojske na Kursku oblast Rusije.

Duda je danas doputovao u nenajavljenu posetu Ukrajini kako bi učestvovao u obeležavanju Dana nezavisnosti.

On je posle sastanka sa Zelenskim rekao da "tenkovi PT-91 'tvardi', isporučeni pre više od godinu dana, učestvuju u borbama u oblasti oko Kurska".

Poljski predsednik je obećao dalju vojnu i političku podršku Kijevu.

18:32

Rusija spremna ako napadnu Herson

Ruska vojska je u stanju visoke borbene gotovosti i spremna je ukoliko Kijev pokrene ofanzivu na Hersonsku oblast iz pravca Crnog mora, saopštio je gubernator Vladimir Vasiljenko.

"Naši vojnici su u punoj borbenoj spremnosti. Ako krenu na nas, daćemo nezapamćen odgovor“, rekao je on.
 

17:51

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini i korišćenju zamrznutih sredstava Ruske Federacije.

17:48

Kijev izveo napad na skladište oružja

Ukrajinska obaveštajna sužba javila je danas da je izvela napad na skladište oružja u zapadnoj ruskoj oblasti Voronjež.

"Pripadnici obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine su 24. avgusta uspešno pogodili skladište oružja koje se nalazi kod Ostrogoska, u ruskoj oblasti Voronjež", navodi se u saopštenju službe. 

Ukrajinske snage su 6. avgusta prenele borbe na teritoriju svog protivnika pokrenuvši obimnu ofanzivu u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti. One su tu zauzele desetine mesta, dok ruske trupe nastavljaju da napreduju u Donbasu na istoku Ukrajine.

16:37

Ukrajina i Rusija planirale prekid vatre?

Ukrajina i Rusija planirale su da pregovaraju o delimičnom prekidu vatre, ali ih je poremetila ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast, prenosi Mond, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ideja o pregovorima nastala je nakon junskog mirovnog samita o Ukrajini.

"Katar je predložio pregovore o energetici i želeo je da u njima učestvuju Rusija i Ukrajina kako bi postigli konkretne, opipljive rezultate. Ali nedavna eskalacija ukrajinskih upada na Kursk je odložila ovu odluku do daljeg. Pregovori je trebalo da se održe krajem avgusta", dodao je izvor.

14:52

U Sumskoj oblasti dronom pogođen putnički automobil, poginuli supružnici

Ruske trupe pogodile su danas civilni automobil na autoputu "Kipti-Gluhov-Bačivsk" u Sumskoj oblasti, usled čega su poginuli supružnici koji su se nalazili u vozilu, saopštilo je Sumsko regionalno tužilaštvo.

"Prema preliminarnim podacima, neprijatelj je jutros oko 8.00 časova, koristeći metode ratovanja zabranjene međunarodnim pravom, dronom napao civilno vozilo koje se kretalo putem Kipti-Gluhov-Bačevsk. Usled napada okupatora poginuli su 35-godišnji muškarac i njegova 34-godišnja supruga", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

14:40

Razmenjeno više od 100 zarobljenika: Objavljeni emotivni snimci

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je danas da je 115 ukrajinskih vojnika vraćeno iz ruskog zarobljeništva.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: