Svet 6

23.08.2024.

22:48

Dobre vesti za Ukrajinu: Stiže nova pomoć

SAD su najavile novi paket vojne pomoći za Kijev, uključujući anti-dron opremu i municiju za sisteme HIMARS, uoči obeležavanja 30 godina nezavisnosti Ukrajine u subotu, saopštio je danas Stejt department.

Izvor: Tanjug

Dobre vesti za Ukrajinu: Stiže nova pomoć
Profimedia

Podeli:

Kako se navodi, dodatna pomoć dolazi iz zaliha američkog Ministarstva odbrane i uključuje opremu i municiju protiv bespilotnih vazdušnih sistema, dodatnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) i 155 mm i 105 mm artiljerijske metke.

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Nova runda američke pomoći Kijevu podrazumeva i protivoklopne rakete, rakete sa cevnim lansiranjem, optički vođene, vođene žicom (TOV), municiju za malokalibarsko oružje, vozila hitne pomoći, opremu za rušenje i municiju, i rezervne delove, medicinsku opremu, pomoćnu opremu, usluge, obuku i transport.

''Ova najava pokazuje trajnu posvećenost Sjedinjenih Država samoodbrani Ukrajine od brutalne agresije Rusije. Mi ćemo ovu novu pomoć rasporediti što je pre moguće kako bismo ojačali odbranu Ukrajine, njene teritorije i njenog naroda. Kao što je predsednik Bajden jasno rekao, SAD i međunarodna koalicija koju smo okupili nastaviće da stoje uz Ukrajinu'', navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Džoom Bajdenom SAD istakao da je novi paket američke pomoći ključan za odbranu Ukrajine, prenosi je Rojters.

''Ukrajini je hitno potrebno oružje iz najavljenih paketa, posebno dodatnih sistema protivvazdušne odbrane za pouzdanu zaštitu gradova, zajednica i kritične infrastrukture“, naveo je Zelenski u saopštenju.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: