Svet 7

23.08.2024.

22:14

Novi udar: Otpočela ofanzivna operacija VIDEO

Ukrajina je navodno pokrenula novu ofanzivnu operaciju protiv ruskih snaga. Kijev Post je u izvestio da je Treća zasebna jurišna brigada Ukrajine podelila objavu na Telegramu sa detaljima o tome kako su izveli nekoliko uspešnih napada u Harkovskoj oblasti.

Izvor: Jutarnji.hr

Novi udar: Otpočela ofanzivna operacija VIDEO
Shutterstock/Serhii Yushkov

Podeli:

"Glavni zadatak operacije bio je uništavanje ofanzivnog potencijala 20. armije Ruske Federacije. Za sada je taj zadatak ostvaren", rekao je pukovnik Andrij Bilecki, komandant Treće odvojene jurišne brigade, u objavi na Telegramu.

U saopštenju se navodi da je Rusija izgubila 300 vojnika "a značajna količina opreme i naoružanja je uništena ili oštećena" tokom ofanzivne operacije brigade u Harkovu.

"Specijalnost operacije bila je u tome što smo napali nadmoćnijeg neprijatelja i izašli kao pobednici", rekao je Bilecki, pripisujući uspeh planiranju, artiljeriji, protivvazdušnoj odbrani i obaveštajnim podacima.

"Ali heroji bojnog polja bili su tenkovi, inženjeri, izviđači i, pre svega, jurišni avioni", dodao je on, a prenosi Njuzvik.

Ofanzivna operacija u Harkovu dolazi nakon što je Ukrajina pokrenula sličan napad na rusku pograničnu oblast Kursk. Hiljade Rusa je evakuisano u tom i okolnim regionima, dok se oružani sukobi intenziviraju širom jugozapadne Rusije nakon neočekivanog prekograničnog upada Ukrajine.

Ukrajinske snage dobile su novi zamah poslednjih nedelja nakon dolaska američkog oružja. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, u četvrtak je na društvenim mrežama podelio snimak u kojem navodi da je Ukrajina upotrebila američke krstareće bombe u ofanzivnoj operaciji Kursk.

Navodno, reč je o američkim visoko preciznim bombama GBU-39 bačenim na bazu ruskih trupa u regionu Kursk.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: