Svet 0

23.08.2024.

20:20

Otkriveni detalji razgovora Bajdena i Netanijahua

Džo Bajden zatražio je od Benjamina Netanijahua da pristane da povuče izraelske snage iz Filadelfijskog koridora, između Egipta i Gaze, tokom prve faze sporazuma o prekidu vatre u palestinskoj enklavi, rekla su danas tri izrzraelska zvaničnika za Aksios.

Izvor: Tanjug

Otkriveni detalji razgovora Bajdena i Netanijahua
EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL

Podeli:

Bajden je izneo ovaj zahtev Netanijahuu tokom telefonskog razgovora u sredu, kako bi pregovori o primirju mogli da napreduju, dodali su zvaničnici.

Netanijahuov uslov da IDF nastavi prisustvo na Filadelfijskom koridoru tokom prve faze sporazuma postao je jedna od glavnih spornih tačaka na putu ka postizanju sporazuma.

Izraelski zvaničnici su rekli da je Netanijahu delimično prihvatio Bajdenov zahtev i pristao da povuče izraelske snaga sa jednog položaja duž granice.

To područje je blizu obale Rafe i u blizini naselja Tel al-Sultan, gde se nalazi veliki broj raseljenih Palestinaca. Netanijahuov delimični pristanak je rezultirao time da SAD podrže stav Izraela da druge snage IDF ostanu duž koridora u prvoj fazi sporazuma, rekao je izraelski zvaničnik.

Nakon ovoga, Egipat je bio primoran da dostavi predložene mape sa ažuriranim razmeštanjem IDF Hamasu, naveo je jedan zvaničnik.

On je za Aksios istakao da smatra da zvaničnici Hamasa neće prihvatiti ovaj uslov. Neimenovani savetnik izraelskog premijera je rekao da je Netanijahu pristao da promeni lokaciju jednog položaja ID i da ga pomeri za samo nekoliko stotina metara, ''na način koji ne šteti operativnoj kontroli Filadelfijskog koridora."

''IDF je raspoređena duž Filadelfijskog koridora. Premijer ostaje pri principu da će se ova situacija nastaviti", rekao je pomoćnik. Tokom razgovora u Kairu u četvrtak, Izrael i Egipat su smanjili međusobne razlike u vezi sa raspoređivanjem izraelskih snaga duž koridora, nakon snažnog protivljenja Kaira prisustvu IDF-a na granici, dodao je visoki izraelski zvaničnik.

Na sastanku sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom i drugim egipatskim zvaničnicima učestvovali su šef izraelskog Šin Bet Ronen Bara, direktor Mosada David Barnea i šef strateškog odeljenja IDF general Eliezer Toledano.

U razgovorima je učestvovao i glavni savetnik predsednika Bajdena za Bliski istok Bret Mekgurk. Visoki izraelski zvaničnik rekao je da je tokom razgovora Izrael dao Egiptu predložene karte raspoređivanja IDF u Pojasu Gaze tokom prve faze implementacije sporazuma, uključujući i u Filadelfijskom koridoru. Izraelski zvaničnik je napomenuo da je postignut napredak sa Egipćanima, od kojih se očekuje da isporuče izraelske mape Hamasu u subotu kako bi dobili odgovor palestinske organizacije.

Kako navodi Aksios, očekuje se da će se u nedelju u Kairu održati još jedna runda pregovora u prisustvu Bernsa, premijera Katara Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija i visokih zvaničnika Izraela i Egipta.

Visoki izraelski zvaničnik je dodao da se Izrael nada da će Hamas odgovoriti na izraelske mape i pristati da se pridruži pregovorima kako bi posrednici imali mogućnost da unaprede razgovore ka sklapanju sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi negirao je danas izveštaje da su pregovori o primirju u Gazi na ivici kolapsa i dodao da je postignut napredak, iako su razgovore uglavnom vodili izraelski i egipatski pregovarači.

Dodao je da su razgovori o primirju u Pojasu Gaze konstruktivni, a da je neophodno je da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: