Svet 0

23.08.2024.

20:01

Erdogan napao: Najavljen haos

Dve kurdske novinarke, Hero Bahaudin i Golestan Tara, ubijene su kada je njihov automobil pogođen u turskom vazdušnom napadu na oblast Irački Kurdistan na severu Iraka, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Erdogan napao: Najavljen haos
Profimedia

Podeli:

Lokalni mediji su takođe izvestili da je u napadu povređeno šest drugih novinara. Zamenik premijera regionalne vlade Kubad Talabani osudio je ovaj napad, prenosi Rojters. '

'Bile su to dve novinarke, a ne pripadnici oružanih snaga koje bi predstavljale pretnju bezbednosti i stabilnosti bilo koje zemlje ili regiona“, naveo je on u saopštenju.

U ranijoj izjavi Službe za borbu protiv terorizma kurdskog regiona sa sedištem u Irbilu navodi se da je napad u blizini sela Teperaš bio usmeren na automobil u kojem su bili pripadnici Kurdistanske radničke partije (PKK), kurdske separatističke grupe koja se od 1980-ih bori protiv turskih snaga. U izjavi se dodaje da su u napadu ubijeni zvaničnik PKK, stražar i njihov vozač.

Britanska agencija navodi da za sada nije poznato da li je u pitanju isti napad. Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da su tuske snage ''neutralisale“ 16 članova PKK u drugim delovima severnog Iraka.

''Nastavićemo nepredvidive, nekonvencionalne, brze i kontinuirane operacije uništavanja terorizma na njegovom izvoru“, navodi se u saopštenju. PKK ima baze u poluautonomnom kurdskom regionu Irački Kurdistan, a zabranjen je na prostoru cele zemlje, dok je u Turskoj proglašen terorističkom organizacijom.

Poslednjih meseci Turska je povećala svoje trupe u severnom Iraku i zapretila ofanzivom kako bi izbacila snage PKK iz graničnog područja. Turska često izvodi napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje veruje da su povezani sa PKK. Bagdad tvrdi da su ti napadi kršenje iračkog suvereniteta, ali je takođe zauzeo oštriji stav prema PKK poslednjih meseci.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: