Svet 0

23.08.2024.

17:20

"Ovo je odlučujući trenutak"

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da je rekao izraelskom kolegi Joavu Galantu tokom telefonskog razgovora da je potrebno da se finalizuje sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

"Ovo je odlučujući trenutak"
EPA-EFE/ANDRE PAIN

Podeli:

Ostin je napisao na platformi X da je sa Galantom u četvrtak razgovarao o riziku od eskalacije iz Irana i grupa koje podržava Teheran, kao i o nizu pitanja u regionu Bliskog istoka, uključujući razmenu vatre između Izraela i Libana.

Tokom razgovora, Ostin je ocenio da su snage SAD dobro raspoređene u celom regionu Bliskog istoka da brane Izrael i štite američko osoblje i objekte i ponovio posvećenost Vašingtona bezbednosti Izraela.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je u četvrtak pred Savetom bezbednosti da su prekid vatre u Pojasu Gaze i dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas sada "na pomolu".

Tomas-Grinfild je pozvala 15 članica SB da izvrše pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati ponuđeni predlog za prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, preneo je Rojters.

"Ovo je odlučujući trenutak za pregovore o prekidu vatre i za region, i zbog toga svaka članica SB treba da nastavi da šalje snažne poruke akterima u regionu da treba da izbegavaju akcije koje bi udaljile od finalizacije sporazuma o prekidu vatre", navela je Linda Tomas-Grinfild.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: