Svet 0

23.08.2024.

16:51

Istorijski sastanak: Modi stigao u Kijev

Indijski premijer Narendra Modi sastao se danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u prvoj poseti indijskog premijera Ukrajini od nezavisnosti zemlje od Sovjetskog Saveza 1991.

Izvor: Index.hr

Istorijski sastanak: Modi stigao u Kijev
EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT

Podeli:

Njihov sastanak se pomno prati nakon što je Zelenski oštro kritikovao Modija zbog njegovog putovanja u Moskvu pre šest nedelja i sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Snimak na kojem se Modi i Putin grle uznemirio je Evropu i Vašington, posebno pošto se pojavio ubrzo nakon smrtonosnog ruskog napada na pedijatrijsku bolnicu u Kijevu.

Modi i Zelenski rukovali su se i nakratko zagrlili danas u Kijevu pre nego što su dvojica lidera posetili spomenik deci poginuloj u sukobu sa Rusijom. Modi je na to mesto položio plišanog medu.

Modi se poklonio i pored statue lidera indijskog pokreta za nezavisnost Mahatme Gandija u glavnom gradu Ukrajine.

"Veliko je razočarenje i nizak udarac za mirovne napore videti lidera najveće svetske demokratije kako u Moskvi grli najkrvavijeg zločinca na svetu“, kritikovao je Zelenski na društvenim mrežama Modijevu posetu Rusiji pre nekoliko nedelja.

Indija diplomatski sarađuje i sa Ukrajinom i sa Rusijom. Ali Modijeva vlada se protivi zapadnim sankcijama Moskvi i značajan je kupac ruske nafte. Indija takođe u velikoj meri zavisi od Rusije u pogledu vojne opreme.

Indijski lider je želeo da bude viđen kao mirotvorac između zaraćenih strana i često je govorio da sukob koji je izbio posle sveopšte invazije Rusije na Ukrajinu ne može biti dobijen na bojnom polju.

Ali Modi tek treba da ponudi bilo kakve konkretne predloge osim naglašavanja potrebe za dijalogom. On je stigao u Kijev u petak ujutro vozom iz Poljske. Tamo se u četvrtak sastao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom. Poljska je jedan od najlojalnijih saveznika Ukrajine.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: