Svet 0

23.08.2024.

14:00

Policija istražuje let špijunskog drona: Nemačka vojska pruža radarske podatke

Nemačka vojska pruža radarske podatke policiji koja istražuje sumnjive letove drona iznad industrijskog parka u severnoj Nemačkoj, izjavio je danas neimenovani portparol nemačke teritorijalne komande za Rojters.

Izvor: Tanjug

Policija istražuje let špijunskog drona: Nemačka vojska pruža radarske podatke
Profimedia

Podeli:

Nemačko tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo istragu o ponovljenim letovima bespilotnih letelica iznad ključne infrastrukture u severnoj Nemačkoj pod sumnjom da je reč o špijunskim aktivnostima.

Državno tužilaštvo u Flenzburgu pokrenulo je preliminarnu istragu zbog sumnje da je reč o "aktivnosti agenata u svrhu sabotaže u vezi sa ponovljenim letovima dronovima", rekao je viši javni tužilac Bernd Vinterfeld.

Vinterfeld je naveo da ne može da iznese više detalja o istrazi zbog pitanja državne bezbednosti.

List Bild, koji je prvi javio o istrazi, citirao je interni policijski izveštaj u kojem se navodi da je zona zabrane letova iznad nuklearne elektrane prekršena nekoliko puta ovog meseca.

Kako prenosi taj list, vlasti kriminalističke policije nemačke savezne države Šlezvig-Holštajn pretpostavljaju da su u pitanju ruski dronovi "orlan-10", koji imaju domet od 500 do 600 kilometara i mogu da lete brzinom od više od 100 kilometara na sat.

Nemačka, koja je jedna od zemalja koje su uputile najveću vojnu pomoć Ukrajini  od ruske invazije 2022. godine, pojačala je pripravnosti zbog sabotažnih aktivnosti, a nedavno je zatvorila vojnu bazu zbog sumnji na kontaminiranu vodu iz slavine, što se pokazalo netačnim

U aprilu su uhapšena dvojica nemačko-ruskih državljana pod sumnjom da su planirali sabotaže. 

Pročitajte još:

Opasnost u Nemačkoj, vazdušna baza ugrožena? Službe u stanju povišene pripravnosti 

Panika u Nemačkoj: Dronovi iznad ključne infrastrukture, sumnjaju na Ruse

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: