Svet 0

23.08.2024.

11:40

Poslanici u Češkoj zahtevaju: Istražite pravoslavne crkve, povezani su sa Kremljom

Odbor za bezbednost češkog Senata pozvao je vladu te zemlje da istraži moguću zloupotrebu pravoslavnih crkava u Češkoj za ruske operacije uticaja i preporučio deregistraciju ukoliko se otkrije bilo kakvo kršenje zakona.

Izvor: Tanjug

Poslanici u Češkoj zahtevaju: Istražite pravoslavne crkve, povezani su sa Kremljom
Shutterstock/Mihail Verbal

Podeli:

U obrazloženju se navodi da je Ruska pravoslavna crkva u Češkoj produžetak Moskovske patrijaršije, blisko povezana sa ruskom državom i koju vodi patrijarh Kiril, koji je sankcionisan od češke vlade zbog njegove javne podrške ratu Rusije u Ukrajini, prenosi Euraktiv.

Ranije ovog meseca češke vlasti su proterale ruskog pravoslavnog sveštenika Nikolaja Liščenka, optužujući ga da je uspostavio strukture uticaja kako bi podržao ruske interese u EU.

Odbor je, na sopstvenu inicijativu, preporučio obaveštajnim službama da istraže ovu pretnju i pozvao češkog ministra kulture Martina Baksu da istraži aktivnosti Ruske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u Češkim zemljama, a ako se utvrdi da ove crkve funkcionišu mimo zakona, Baksa bi trebalo da razmotri njihovu deregistraciju.

Češko ministarstvo kulture ranije nije našlo razlog da opozove registraciju ovih crkava nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi portal.

"Ne smatram Rusku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije crkvom, a njene predstavnike sveštenstvom. To je deo represivne mašinerije Kremlja koja je uključena u operacije uticaja Rusije. I tako ih treba tretirati ne samo u Češkoj, već i širom Evrope", rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Ruska pravoslavna crkva nije odgovorila na apel Odbora, ali je oštar prigovor uložila Pravoslavna crkva čeških zemalja.

"Snažno se protivimo neviđenom omalovažavanju naše crkve od strane političara i ministara u njihovim naporima da našu crkvu proglase ideološkim poslušnicima", rekao je portparol Tomaš Jarolim i dodao da će crkva nastojati da to pitanje reši na nivou Vaseljenskog saveta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: