Svet 0

23.08.2024.

11:09

Iznenađujući potez: Ovo niko nije očekivao

Brojne aviokompanije koje lete prema Bliskom istoku odlučile su se za potez koji se do pre nekoliko godina nije mogao ni zamisliti, a tiče se korištćnja avganistanskog vazdušnog prostora.

Izvor: Klix.ba

Iznenađujući potez: Ovo niko nije očekivao
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Aviokompanije Singapur erlajns, Britiš ervejz i Lufthanza povećali su broj svojih letova iznad Avganistana nakon što su ga godinama uglavnom izbegavali. Međutim, zbog trenutnih tenzija na Bliskom istoku, Avganistan je opisan kao relativno sigurna opcija.

"Prevoznici su uglavnom prestali da prolaze kroz Avganistan pre tri godine kada su talibani preuzeli kontrolu, a sa njom i kontrolu vazdušnog saobraćaja", piše Jerusalem Post.

Iako usluge tek treba da se nastave, avio-kompanije sve više smatraju da je vazdušni prostor između Izraela i Irana mnogo rizičniji od Avganistana.

"Kako su se sukobi razvijali, izračunavanje koji vazdušni prostor koristiti. Avio-kompanije pokušavaju da umanje rizik koliko god je to moguće i smatraju da je let iznad Avganistana sigurnija opcija s obzirom na trenutne tenzije između Irana i Izraela", rekao je portparol Flightradara Ian. Petčenik.

U drugoj nedelji avgusta zabeleženo je sedam više letova iznad Avganistana u odnosu na isti period prošle godine.

Lufthanza je rekla Rojtersu da je kompanija odlučila da nastavi nadletanje avganistanskog vazdušnog prostora od početka jula.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: