Svet 0

23.08.2024.

9:42

Opasnost u Nemačkoj, vazdušna baza ugrožena? Službe u stanju povišene pripravnosti

Vazdušna baza NATO-a u gradu Gajlenkirhenu u Nemačkoj podigla je nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju, saopšteno je večeras iz te baze.

Izvor: Tanjug

Opasnost u Nemačkoj, vazdušna baza ugrožena? Službe u stanju povišene pripravnosti
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

U saopštenju objavljenom na platformi Iks navodi se da je osoblje koje nije neophodno poslato kući u okviru mere opreza.

"Bezbednost našeg osoblja je naš glavni prioritet. Operacije se nastavljaju po planu", navode u bazi NATO.

Vazduhoplovna baza NATO-a u gradu Gajlenkirhenu nije bila zatvorena 14. avgusta, izjavio je portparol Alijanse u tom gradu, objašnjavajući da je u toj bazi samo bio podignut nivo bezbednosti nakon sumnje na slučaj sabotaže.

"Baza ni u jednom trenutku nije bila zatvorena. Proverili smo vodu, u redu je, i sada je dostupna", rekao je portparol, preneo je Rojters.

Portparol vojske Urlih Fonrobert prethodno je rekao da je nemačka vojna baza pored aerodroma u Kelnu bila zatvorena nakon incidenta.

I Špigel je objavio 14. avgusta da je kasarna Bundesvera u Keln-Vanu bila zatvorena, a vojnicima naređeno da ne koriste vodu za piće iz česme.

U internim komunikacijama vojnici i civili su pozvani da ni pod kojim uslovima ne koriste vodu za piće.

Kasarna u Keln-Vanu je sedište nekoliko komandnih organa, kao i vojnih i civilnih kancelarija Bundesvera.

Tu su i organi vazduhoplovstva Saveznog ministarstva odbrane, jer se ona nalazi u neposrednoj blizini aerodroma Keln, a u njoj je zaposleno ukupno 4.300 vojnika i 1.200 civilnih službenika.

Kasarna ima sopstveni vodovod.

NATO baza u Nemačkoj ostaje u stanju povišene pripravnosti

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

Ona je potvrdila da baza ostaje u drugom stepenu povišene pripravnosti poznatom i kao “nivo Čarli”, od moguća četiri, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se ovaj nivo uvodi kada se dogodio incident ili su dobijene obaveštajne informacije koje ukazuju da je vrlo verovatan neki oblik terorističke akcije protiv organizacija NATO ili njihovog osoblja.

Portparolka baze je rekla da ova NATO baza, u kojoj je smeštena flota aviona AWACS za nadgledanje, iz predostrožnosti radi sa minimalnim brojem osoblja, a da se operacije nastavljaju kako je planirano.


    
    
    
    
    
    

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: