Svet 7

23.08.2024.

23:49

Rat – dan 911: Borba dronovima; Rusi se oglasili: Uništeni su

Rat u Ukrajini – 911. dan. Volodimir Zelenski istakao je da je operacija u Kurskoj oblasti Ruske Federacije apsolutno fer.

Izvor: B92.net

Rat – dan 911: Borba dronovima; Rusi se oglasili: Uništeni su
Shutterstock/zef art

Podeli:

Kazao je da upadom u Kursku oblast Ukrajina šalje rat tamo odakle ga je Rusija donela.

Završeno

22:17

Rusi napali bespilotnom letelicom

U Dnjeprovskom okrugu u Hersonu, ruska vojska je koristila bespilotni letelicu za napad na civila.

Kako se navodi, 48-godišnji muškarac zadobio je ranu od mine i geler u kuk, i primnjen je u bolnicu na lečenje.

20:30

Rusi: Uništeni su

Ruska vojska uništila je više od polovine resursa Oružanih snaga Ukrajine poslatih u Kursku oblast, rekao je komandant specijalne jedinice "Ahmat" Apti Alaudinov.

"Ostaje nam samo da završimo to što smo počeli", rekao je Alaudinov u emisiji "Solovjov lajv".
 

20:29

Pomoć Letonije Kijevu u 2024. dostići će 112 miliona evra

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da će vojna pomoć Letonije Kijevu ove godine iznositi oko 112 miliona evra.

Umerov je, u saopštenju izdatom nakon što se sastao sa delegacijom letonskih zvaničnika, takođe rekao da će Letonija obezbediti Ukrajini nekoliko hiljada dronova za borbu protiv ruskih snaga, ali nije precizirao vremenski okvir.

20:29

Zelenski: Indija podržava suverenitet Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je u Kijevu ugostio premijera Indije Narendru Modija, rekao je da Indija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Za nas je važno da Indija ostane pristalica međunarodnog prava i da podržava naš suverenitet, naš teritorijalni integritet“, rekao je Zelenski u svom redovnom televizijskom obraćanju.

19:15

Ukrajina: Još jedan neuspešan napad okupatora

18:38

SAD uvele sankcije za još 400 kompanija koje posluju sa Moskvom

SAD su uvele sankcije za više od 400 subjekata i pojedinaca zbog podrške ruskim ratnim naporima u Ukrajini, saopštio je Stejt department, uključujući kineske firme za koje američki zvaničnici veruju da pomažu Moskvi da zaobiđe sankcije Zapada i ojača svoju vojsku, prenosi Rojters.

Sankcije uključuju mere protiv kompanija u Kini koje se bave isporukom mašinskih alata i mikroelektronike u Rusiju, navodi se u izveštaju Stejt departmenta u kojem su navedene sankcije protiv 190 subjekata.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da cilja i na transnacionalne mreže uključene u nabavku municije i drugog materijala za Rusiju, pomažući ruskim oligarsima i drugima da izbegnu sankcije i peru zlato za kompaniju pod sankcijama

Bajdenova administracija je takođe dodala 123 subjekta na svoju listu za kontrolu izvoza u SAD poznatu kao Lista entiteta koja primorava zalihe da dobiju licence pre isporuke ciljanim kompanijama.

Embargo uključuje 63 entiteta u Rusiji i 42 u Kini, navodi se u obaveštenju objavljenom u Federalnom registru.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da uvodi sankcije za nekoliko ruskih finansijskih kompanija koje se bave hartijama od vrednosti, kreditiranjem kupovine nekretnina i drugih finansijskih kompanija.

Sankcije Stejt departmenta uključuju poteze usmerene na gušenje ruskog energetskog sektora i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoazijskim ekonomijama za koje SAD veruju da pomažu Rusiji da izbegne sankcije, saopštio je Stejt department.

Ciljevi uključuju uvozno-izvoznu granu kineske mašinske grupe "Dalijan", za koju je Stejt department rekao da je ruskim kompanijama isporučio robu dvostruke namene u vrednosti od 4 miliona dolara.

Na meti sankcija više od 20 firmi sa sedištem u Hong Kongu i Kini za koje je rekao da snabdevaju rusku vojnu industrijsku bazu.

Najnovije američke sankcije uključuju mere protiv firmi koje isporučuju komponente koje se koriste u dronovima tipa "orlan" koje Rusija koristi u Ukrajini, navodi britanska agencija.

17:49

Uništeno 20 tenkova


Skoro 20 tenkova "abrams" od 31 koliko je isporučeno ukrajinskoj vojsci već je uništeno, piše "Militari voč". Svi su uništeni u poslednjih šest meseci.
 

17:14

Satelistski snimci uništene luke u Krasnodaru

15:38

Borelj zabrinut

Najavljeno smanjenje nemačke pomoći Ukrajini je "veoma zabrinjavajuće" i predstavlja "lošu vest", izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je rekao u Santanderu, na severu Španije, da Nemačka čini mnogo da pomogne Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji i da je zbog toga predstojeće smanjenje pomoći Berlina "veoma zabrinjavajuće", preneo je Mond.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u utorak da ništa ne može da utiče na to da Nemačka prekrši obećanja o podršci Ukrajini i izrazio iznenađenje zbog napisa nemačkih medija da Berlin namerava da smanji vojnu pomoć Kijevu.

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: