Svet 1

22.08.2024.

22:20

Imaju dokaz! IAEA dobila informaciju o ostacima drona pronađenim na području nuklearke Kursk

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je dobila informaciju o ostacima drona koji su pronađeni na području nuklearne elektrane Kursk u ruskoj istoimenoj oblasti.

Izvor: Tanjug

Imaju dokaz! IAEA dobila informaciju o ostacima drona pronađenim na području nuklearke Kursk
Profimedia

Podeli:

U saopštenju, objavljenom na sajtu te organizacije, navodi se da će generalni direktor IAEA Rafael Grosi s tim u vezi posetiti nuklearnu elektranu u Kursku da bi lično procenio situaciju na terenu sledeće sedmice.

IAEA ukazuje da vojna aktivnost u blizini nuklearnih elektrana predstavlja ozbiljan rizik po nuklearnu bezbednost, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na sastanku o situaciji u pograničnim regionima Rusije da su ukrajinske oružane snage pokušale tokom noći da napadnu nuklearnu elektranu Kursk.

Situacija oko nuklearnih elektrana u Zaporoškoj oblasti u Ukrajini i Kurskoj oblasti u Rusiji nastavlja da se pogoršava, izjavio je 17. avgusta šef ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom" Aleksej Lihačov u razgovoru sa Grosijem. 

Lihačov je pozvao Grosija da u bliskoj budućnosti poseti nuklearnu elektranu u Kursku i grad Kurčatov i lično proceni situaciju, saopštila je pres služba "Rosatoma".
Ukrajinska vojska je 6. avgusta počela napad na Kursku oblast u Rusiji.

Rusko rukovodstvo nuklearne elektrane u Zaporožju saopštilo je 17. avgusta da su ukrajinske snage pomoću drona ispalile projektil na put koji koriste zaposleni u nuklearci.

Rusija je preuzela kontrolu nad elektranom u Zaporožju, najvećom nuklearnom elektranom u Evropi, ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini.
Dve strane se uzajamno optužuju za granatiranje nuklearke. 
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: