Svet 0

22.08.2024.

21:32

Obdukcija pokazala: U telima talaca pronađeni meci

U telima šest izraelskih talaca, koje je u noćnoj akciji u Gazi pre dva dana u zemlju vratila izraelska vojska, pronađeni su meci, objavio je u četvrtak Forum porodica talaca pozivajući se na obdukcijski izveštaj.

Izvor: Index.hr

Obdukcija pokazala: U telima talaca pronađeni meci
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Podeli:

Izraelske odbrambene snage (IDF) i Izraelska bezbednosna agencija (ISA) saopštile su u utorak da su u Kan Junisu pronađena tela 80-godišnjeg Jorama Mecgera, 76-godišnjeg Aleksandra Danciga, 79-godišnjeg Avrama Mundera, 80-godišnjeg Haim Perija, 51-godišnjeg Nadava Poplevela i 35-godišnjeg Jageva Buštaba.

Svi su oteti 7. oktobra iz kibuca Nir Oz i Nirim, u blizini granice sa pojasom Gaze.

Munder je kidnapovan zajedno sa suprugom, ćerkom i unukom, koji su u novembru razmenjeni za Palestince koji služe zatvorsku kaznu.

Munderovog sina Roea ubili su teroristi Hamasa tokom napada na Nir Oz.

Pretpostavlja se da Hamas drži još 109 talaca u Gazi, ali se veruje da je trećina mrtva, dok je sudbina ostalih nepoznata.

Američki predsednik Džo Bajden vrši pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i naglašava hitnu potrebu za sporazumom o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, saopštila je Bela kuća.

Višemesečni pregovori o prekidu vatre vrte se oko istih pitanja, ali Izrael i Hamas čvrsto stoje na svojim zahtevima.

"Za svaki minut u kojem se ne postigne dogovor, još jedan talac bi mogao da izgubi život. Svima je jasno da je povratak talaca moguć samo ako se postigne dogovor", saopštio je Forum porodica talaca i dodao da povratak tela nije uspeh, već neuspeh vlade da postigne sporazum kojim bi se taoci vratili živi.

Izraelski taoci su kidnapovani 7. oktobra tokom napada Hamasa na muzički festival i kibuce. Tog dana oteto je oko 250 ljudi, uključujući i malu decu, od kojih su dvoje, tada devetomesečni Kfir Bibas i njegov četvorogodišnji brat Ariel, i dalje u pritvoru, dok je oko 1.200 ljudi ubijeno.

U ratu koji je usledio, zdravstvene vlasti u enklavi kojom upravlja Hamas saopštile su da je ubijeno 40.000 ljudi. Izrael tvrdi da je likvidirao oko 17.000 boraca Hamasa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: