Svet 1

22.08.2024.

17:22

Panika u Nemačkoj: Dronovi iznad ključne infrastrukture, sumnjaju na Ruse

Nemački tužioci pokrenuli su istragu o ponovljenim letovima bespilotnih letelica iznad ključne infrastrukture u severnoj Nemačkoj pod sumnjom za špijunske aktivnosti, saopštilo je danas tužilaštvo.

Izvor: Tanjug

Panika u Nemačkoj: Dronovi iznad ključne infrastrukture, sumnjaju na Ruse
Free_styler / Shutterstock.com

Podeli:

Državno tužilaštvo u Flenzburgu pokrenulo je preliminarnu istragu zbog sumnje da se radi o "aktivnosti agenata u sabotažne svrhe u vezi sa ponovljenim letovima dronovima", rekao je viši javni tužilac Bernd Vinterfeld.

Vinterfeld je rekao da ne može da iznese više detalja o istrazi zbog pitanja državne bezbednosti, prenosi Rojters.

List Bild, koji je prvi izvestio o istrazi, citirao je interni policijski izveštaj u kojem se navodi da je zona zabrane letova iznad nuklearne elektrane prekršena nekoliko puta ovog meseca.

Kako prenosi Bild, vlasti državne kriminalističke policije Šlezvig-Holštajn pretpostavljaju da su u pitanju ruski dronovi Orlan-10, koji imaju domet od 500 do 600 kilometara i mogu da lete preko 100 kilometara na sat.

Nemačka, jedan od najvećih ukrajinskih snabdevača vojne pomoći od ruske invazije 2022. godine, pojačala je pripravnosti zbog sabotažnih aktivnosti, a nedavno je zatvorila vojnu bazu zbog sumnji na kontaminiranu vodu iz slavine, što se pokazalo netačnim.

U aprilu su uhapšena dvojica nemačko-ruskih državljana pod sumnjom da su planirali sabotažne napade, što je, kako su zvaničnici nazvali, ozbiljan napor da podrije vojna podrška Ukrajini.

Pročitajte još:

"Kursk je za Ruse sporedan, imaju važniji cilj"; Američki list: Putin koristi sprženu zemlju

Ruska policija uhapsila izraelsko-kanadskog državljana: Traži ga i Amerika

Vlasti poručile: Neće biti bolje, smesta odlazite

Putin sazvao hitan sastanak

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: