Svet 48

22.08.2024.

23:38

Rat – dan 910: "Pakao" na frontu; Žestoki udari; Zelenski poslao snažnu poruku VIDEO

Rat u Ukrajini – 910. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 910: "Pakao" na frontu; Žestoki udari; Zelenski poslao snažnu poruku VIDEO
Profimedia

Podeli:

U ruskoj luci Kavkaz, u južnom Krasnodarskom kraju, izbio je požar nakon ukrajinskog napada na železnički trajekt napunjen rezervoarima za gorivo, saopštile su lokalne vlasti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ističe da je operacija u Kurskoj oblasti Ruske Federacije apsolutno fer.

Završeno

23:24

Kijev: Učestali napadi Rusije na istočnom ukrajinskom frontu

Ruske snage izvele su u 53 napada na neprijateljske položaje na frontu Pokrovsk u istočnoj Ukrajini, dok je Moskva vršila pritisak da zauzme strateški grad, saopštila je ukrajinska vojska.

Generalštab ukrajinske vojske je u saopštenju naveo da je zauzimanje grada Pokrovsk, kome se ruske snage neprestano približavaju, i dalje glavni fokus ruskih napora u Ukrajini.

Na drugim mestima u istočnoj Ukrajini, ruske snage su napale ukrajinske položaje u blizini naselja Njjork.

Rusija je ranije saopštila da je zauzela naselje, ali Kijev to nije potvrdio.

23:23

Ukrajina tvrdi da je više od 300 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno u Donjecku

Ukrajina tvrdi da su 122 ruska vojnika poginula, a da je 201 ranjen danas na pravcu grada Pokrovska u Donjecku u Ukrajini.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je danas na Fejsbuku da je na ukrajinskom frontu bilo 135 borbenih sukoba tokom 24 sata.

Ukrajinski generalštab navodi da su ruske snage izvele 49 vazdušnih udara sa 56 projektila, kao i da su koristile 556 dronova i izvele više od 3.300 napada na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta, preneo je Ukrinform.

Ističe se da su ukrajinske snage na pravcu Harkova danas eliminisale ili ranile 69 ruskih vojnika, kao i da su uništile tenk, tri artiljerijska sistema i 63 ruska drona.

21:35

Direktor IAEA posetiće nuklearnu elektranu Kursk nakon napada dronom

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da će njen generalni direktor Rafael Grosi proceniti situaciju u nuklearnoj elektrani Kursk tokom svoje posete sledeće nedelje.

IAEA je takođe saopštila da je Ruska Federacija obavestila da su ostaci drona pronađeni u nuklearnoj elektrani Kursk.

20:49

Zelenski oštro poručio: Vraćamo rat tamo odakle je došao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je operacija u Kurskoj oblasti Rusije apsolutno fer i da Ukrajina vraća rat "tamo odakle je došao".

Ceo tekst pročitajte ovde.

20:19

Ukrajinci objavili snimak: Ovako uništavaju neprijatelja

20:17

Ukrajina kaže da je koristila bombu američke proizvodnje da pogodi metu u Kursku

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je koristilo bombu GBU-39 američke proizvodnje za napad na komandno mesto ruskog voda u Kurskom regionu u Rusiji.

Saveznici Kijeva, uključujući Sjedinjene Države, isporučuju oružje ukrajinskim snagama, ali su nametnuli ograničenja na to kako i kada se ono može koristiti unutar Rusije, zbog zabrinutosti da bi takvi udari mogli da izazovu odmazdu Rusije koja uvlači zemlje NATO-a u ukrajinsko-ruski rat.

19:47

Generalštab Ukrajine: I dalje najviše borbi na Pokrovskom pravcu

Ruske trupe su od početka dana izvele 78 napada na Odbrambene snage Ukrajine, a do ovog trenutka borbe se nastavljaju u četiri pravca, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Neprijatelj ne zaustavlja svoje pokušaje da napreduje duboko u teritoriju Ukrajine, odbrambene snage zadržavaju osvajače, nanoseći im značajne gubitke," saopštio je Generalštab.

Napominje se da ruska vojska nastavlja da najaktivnije deluje na Pokrovskom pravcu, gde je već izvela oko 40 odsto svih vojnih sukoba na teritoriji Ukrajine.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izvestio je predsednika Ukrajine o preuzimanju kontrole nad još jednim naseljenim mestom u Kurskoj oblasti.

18:39

Otkriven cilj Ukrajinaca u Kurskoj oblasti

Ukrajinski vojnik, zarobljen u Kurskoj oblasti, priznao je da je zadatak njihove jedinice bio da pred lokalnim stanovništvom pokažu svoje prisustvo, da se brzo probiju i potom vrate.
 

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: