Svet 3

21.08.2024.

21:10

Predsednik Češke: Postoji nekoliko opcija za okončanje rata u Ukrajini

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da će se rat u Ukrajini nastaviti sve dok ne bude dovoljno snage da se obe strane ubede u nemogućnost ostvarivanja političkih ciljeva vojnim putem.

Izvor: Tanjug

Predsednik Češke: Postoji nekoliko opcija za okončanje rata u Ukrajini
Shutterstock/Alim Yakubov

Podeli:

On je dodao i da postoji nekoliko opcija za okončanje rata Rusije protiv Ukrajine.

"Ovo bi se moglo desiti ove godine, ali bi se moglo dogoditi sledeće godine, ili možda posle mnogo godina", rekao je Pavel u podkastu PoliTalk, prenosi češki portal Novinki. 

Istovremeno, on nije isključio mogućnost da sukob iz vruće faze pređe u zamrznutu, koja bi, kako je naveo, "mogla da traje godinama".

"Verujem da će za nekoliko godina obe strane shvatiti da je nemoguće ići dalje, a pregovori će se održati. Ne samo Sjedinjene Američke Države, već i Kina, moraju da daju značajan doprinos tome i podstaknu obe zemlje na diplomatske pregovore", dodao je češki lider.

Pavel je ocenio da, iako je Evropska unija velika ekonomska i politička snaga, potreban je jedinstven pristup koji uključuje i SAD i sve demokratske zemlje sveta. 
Komentarišući pisanje Volstrit žurnala da je Kijev smislio plan za dizanje u vazduh gasovoda Severni tok kojim se ruski gas dopremao Nemačkoj, pozivajući se na četiri anonimna ukrajinska vojna izvora, Pavel je rekao da čak i ako je to tačno, ovi objekti su bili legitimne mete Ukrajine.

Američki list objavio je u četvrtak da je privatni biznismen finansirao sabotažu Severnog toka, koju je nadgledao general na vrhunskom položaju u Ukrajini. 
Ukrajina poriče bilo kakvu umešanost. 
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: