Svet 10

21.08.2024.

12:20

Rusi su opkoljeni: Sledi katastrofa?

Elitna ukrajinska vazdušno-jurišna brigada je navodno odsekla i opkolila rusku formaciju, kaže Jurij Podoljak, popularni ruski vojni bloger.

Izvor: Index.hr

Rusi su opkoljeni: Sledi katastrofa?
Profimedia

Podeli:

Iako ruski vojni blogeri nisu poznati po svojoj istinitosti i pouzdanosti, treba obratiti pažnju kada saopštavaju loše vesti o onima koje podržavaju.

"Nedavne promene duž linije fronta u Kursku nam ne idu u prilog", napisao je sinoć Podoljak.

Delovi ukrajinske elitne 95. vazdušno-desantne brigade "pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Malom Loknjom!, mestom oko 13 kilometara severno od grada Suža, koje su Ukrajinci zauzeli u prvim danima invazije na rusku Kursku oblast.

"Zaobišli su naše pozicije"

U napadu na Malu Loknju, 95. vazdušno-jurišna brigada je "zaobišla naše položaje između ovog sela i Ruskog Porečnja, presekla put između njih i tako uvela jedinice 18. divizije u okruženje", tvrdi Podoljak. Prema Forbsu, postoje dokazi za tvrdnju da je 95. vazdušno-jurišna brigada u Maloj Loknji. Naime, ukrajinski dron je u ponedeljak pratio jedno od borbenih vozila brigade, marder nemačke proizvodnje, i snimio ga kako gađa ruske položaje u tom selu.

"Neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, opremi i drugim materijalnim resursima", saopštile su ukrajinske vazdušno-jurišne snage.

Nije lako opkoliti protivnika

Ali to ne mora da znači da je deo vojnika ruske 18. divizije opkoljen u Maloj Loknji.

Naime, opkoljavanje može predstavljati katastrofu za opkoljene jedinice, ali je to potez koji je relativno težak za napadače jer zahteva da prvo probiju neprijateljske linije, a zatim brzo zatvore krug. Upravo zbog toga su prava iz okruženja bila relativno retka u 29-mesečnom ratu između Rusije i Ukrajine.

Zabeleženo je nekoliko primera kada su očigledno opkoljene trupe "isklizale" iz okruženja pre nego što je neprijatelj mogao da ih pregazi. Podoljak je napisao da će situacija sa ruskim vojnicima u Maloj Lokni biti rešena do danas.

"Bitka je veoma teška", napisao je on.

"Naša avijacija, artiljerija i dronovi rade. Ali ni to još nije odbilo neprijatelja."

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: