Svet 0

21.08.2024.

9:39

Haos na protestu: Demonstranti se sukobili sa policijom, uhapšene 72 osobe VIDEO

Najmanje 72 osobe uhapšene su nakon sukoba sa policijom na propalestinskom protestu u Čikagu, koji je počeo ispred izraelskog konzulata i proširio se na okolne ulice, dok je trajala Demokratska nacionalna konvencija.

Izvor: Tanjug

Haos na protestu: Demonstranti se sukobili sa policijom, uhapšene 72 osobe VIDEO
Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Odeljenje Nacionalnog saveza pravnika u Čikagu, koje je obezbedilo pravne posmatrače za proteste u utorak, saopštilo je da su uhapšene najmanje 72 osobe.

Veliki deo hapšenja dogodio se krajem noći, dok je policija okružila preostale demonstrante, od kojih su neki rekli da su pokušavali da se vrate kući, na jedan trg i sprečila ih da odu.

Policijski nadzornik Lari Sneling negirao je da je policija ''ugušila" demonstrante, što je taktika koja uključuje okupljanje demonstranata u zatvorenom prostoru, a zabranjena je federalnim zakonom, prenosi AP.

On je odbio da navede broj uhapšenih, navodeći da su demonstranti napali snage bezbednosti.

Ranije te večeri, demonstranti su zapalili američku zastavu, dok se istovremeno odvijalo drugo veče Demokratske nacionalne konvencije (DNC) u tom gradu.

Pojedini demonstranti pozivali su na zatvaranje konvencije, podsećajući na proteste protiv rata u Vijentamu 1968, kada su demonstranti okupirali grad tokom DNC.

Drugi tvrde da je policijsko pristustvo bilo preterano, a da su se demonstranti okupili na ulicama da zahtevaju od demokrata da obustave podršku Izraelu.

Kako navodi AP, demonstracije noćas su u suprotnosti sa protestima u ponedeljak, kada su na ulici bile porodice sa decom, a uhapšeno je 13 osoba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: