Svet 19

21.08.2024.

10:29

Osveta Vladimira Putina: Imaju dve nedelje... MAPA

Civili sa malom decom u naručju i teškim koferima očajnički beže iz grada Pokrovska na istoku Ukrajine, jer ruska vojska napada iz svih pravaca.

Izvor: Blic.rs

Osveta Vladimira Putina: Imaju dve nedelje... MAPA
Profimedia

Podeli:

U iščekivanju velike ruske ofanzive na Pokrovsk, Ukrajinci, prema pojedinim izveštajima, sada imaju oko dve nedelje da se u potpunosti evakuišu pre početka napada. Ovo će, smatraju analitičari, biti osveta Vladimira Putina za ukrajinski upad u Kursk.

Lokalne vlasti su saopštile da ruske snage napreduju tako brzo da je porodicama naređeno brzo napuste Pokrovsk i druge obližnje gradove i sela. U Pokrovsku i dalje živi oko 53.000 ljudi, rekli su zvaničnici, a neki od njih su odlučili da odmah pobegnu.

Ljudi svih uzrasta ukrcavali su se u vozove i autobuse sa stvarima koje su mogli da ponesu. Neki su plakali dok su čekali da odu. Vojnici su pomagali starima sa torbama, a volonteri osobama sa invaliditetom. Radnici na železnici su nosili pancire.

Natalija Ivanjuk je rekla da je buka od eksplozija odjekivala dok su ona i njene ćerke od sedam i devet godina pobegle iz svog doma u obližnjem selu Mirnograd, koje je manje od 10 kilometara od linije fronta.

Pokrovsk - ključno uporište Ukrajine na istoku

Pokrovsk je jedno od glavnih odbrambenih uporišta Ukrajine i ključno logističko čvorište u regionu Donjecka. Zauzimanje ovog grada bi ugrozilo odbrambene sposobnosti Ukrajine i rute snabdevanja, ali i približilo Rusiju njenom navedenom cilju - zauzimanju celog regiona Donjecka.

Jedan od pokušaja Kijeva da ublaži pritisak na svoj istočni front bio je neočekivani upad 6. avgusta u rusku oblast Kursk, koji je, između ostalog, imao za cilj da uznemiri Kremlj i primora ga da podeli svoje vojne resurse.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je cilj smelog upada u Kursk stvaranje tampon zone, koja bi mogla da spreči dalje napade Moskve preko granice, posebno artiljerijom velikog dometa, projektilima i kliznim bombama.

Zelenski je u takođe istakao da Ukrajina trenutno kontroliše 1.250 kvadratnih kilometara i 92 naselja u Kurskoj oblasti.

"Rusko pogranično područje preko puta naše Sumske oblasti je uglavnom očišćeno od ruskog vojnog prisustva. Sada, pravi uspeh naših ratnika govori sam za sebe. Naše odbrambene akcije preko granice, kao i Putinova nesposobnost da odbrani svoju teritoriju, govore dovoljno. Naša proaktivna odbrana je najefikasnija protiv ruskog terora i izaziva značajne poteškoće agresoru," poručio je Zelenski.

Rusi su na samo 10 kilometara od Pokrovska

Žestoki napadi širom ukrajinskog regiona Donjecka nakon zauzimanja Avdejevke koštali su Rusiju mnogo trupa i oklopa. Međutim, ukrajinski vojnici nemaju drugog izbora nego da se povuku sa položaja koje ruska artiljerija, projektili i bombe raznose u komade.

"Oko nas ima mnogo razaranja, tako da postaje sve strašnije ostati," rekla je za AP Tetjana Mironenko (57) koja je živela na samo pet kilometara od linije fronta.

Sedela je pored svog muža u vagonu voza koji je čekao da krene iz Pokrovska. Putovali su u Lavov, stotinama kilometara daleko u zapadnoj Ukrajini.

Rusija želi kontrolu nad svim delovima Donjecka i susednog Luganska, koji zajedno čine industrijski region Donbasa.

Zvaničnici su prošle nedelje upozorili da ruske snage brzo napreduju i da su samo 10 kilometara od predgrađa Pokrovska.

Oleksandr Sirski, glavni komandant ukrajinske vojske, potvrdio je da se vode „teške borbe“ u oblasti Pokrovsk.

Obližnji grad Toreck, čije bi zauzimanje otvorilo vrata ruskom napredovanju na Časiv Jar sa juga, takođe je pod velikim pritiskom, rekao je on.

Institut za proučavanje rata (ISW) saopštio je da su ruske snage napredovale oko dva kvadratna kilometra dnevno u regionu Pokrovsk u poslednjih šest meseci.

Oslanjali su se na frontalne pešadijske napade od sela do sela, beležeći veliki napredak dok pokazuju svoje prednosti u ljudstvu i naoružanju, saopštio je Istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu.

Zvaničnici Pokrovska sastajali su se sa stanovnicima kako bi im pružili logističke detalje o evakuaciji. Ljudima je ponuđeno sklonište u zapadnoj Ukrajini, gde će biti smešteni u spavaonicama i odvojenim kućama pripremljenim za njih.

Putinova osveta

Nekoliko dana nakon što je ukrajinska vojska upala u Kursku oblast i preuzela kontrolu nad više delova iste, predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će "neprijatelji biti kažnjeni".

On je nedavno na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost istakao da upadom u Kursku oblast Ukrajina nastoji da poboljša svoju pregovaračku poziciju, a glavni zadatak Ministarstva odbrane Rusije je da - "potisne i izbaci neprijatelja sa teritorije".

"Ali, o kakvim pregovorima se može govoriti sa ljudima koji pucaju na civile. Neprijatelj će nesumnjivo dobiti dostojan odgovor i nema sumnje da ćemo postići sve svoje ciljeve," rekao je Putin.

Ruski predsednik rekao je da Ukrajina pokušava da naruši stabilnost države upadom na jug zemlje, ali da neće uspeti u svojoj nameri.

"Gubici ukrajinskih oružanih snaga dramatično se povećavaju, uključujući pripadnike najspremnijih borbenih jedinica koje je neprijatelj prebacio preko granice," rekao je Putin.

Ipak, ni nakon dve nedelje Rusi nisu uspeli da potisnu ofanzivu Ukrajine u Kursku. Sada Ukrajinci strahuju da će Putin, nemoćan da se odbrani na svojoj teritoriji, pojačati napade na njihovu, a naročito Pokrovsk, kako bi se osvetio za poniženje.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: