Svet 4

21.08.2024.

8:29

Kursk je okupiran – Rusija uperila prst: Umešane su ove tri zemlje

Ukrajinski upad u ruski region Kursk pripreman je uz pomoć američkih, britanskih i poljskih obaveštajnih službi, objavio je jutros dnevni list Izvestija, pozivajući se na ruske obaveštajne službe.

Izvor: Index.hr

Kursk je okupiran – Rusija uperila prst: Umešane su ove tri zemlje
Profimedia

Podeli:

Napad na spomenuti ruski region Ukrajina je pokrenula 6. avgusta, a sličnu invaziju na svoju teritoriju Rusija nije doživela još od Drugog svetskog rata. Kijev ovom akcijom želi da stvori tampon zonu i iscrpiti ruski ratni stroj.

"Operacija ukrajinskih oružanih snaga u regionu Kursk pripremana je uz pomoć obaveštajnih službi SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Poljske", piše Izvestija koja citira rusku Službu za spoljne obaveštajne poslove. 

SAD ranije objavio da nisu imali saznanja oko ukrajinskih planova

"Jedinice uključene u operaciju prošle su vežbe koordinacije u centrima za obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj", dodaje ruski list.  

Služba za spoljne obaveštajne poslove tvrdi da iza njihovih navoda stoje "pouzdane informacije", ali nije pružila nikakve konkretne dokaze. 

Bela kuća prethodno je saopštila da SAD nisu imale saznanja o planovima ukrajinskog vojnog upada u Kursk.

Dok Rusija nastavlja da napreduje u istočnoj Ukrajini, iz Kijeva su u utorak poručili da su ukrajinske snage zauzele 1,263 kvadratna kilometra teritorije Kurska, u koja spadaju ukupno 93 naselja. Rojters nastoji da utvrdi tačnost ovih brojki.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: