Svet 26

21.08.2024.

23:38

Rat – dan 910: Ukrajina preuzela kontrolu; Jaki udari na liniji fronta, razoreni su

Gotov je 910. dan rata u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Rat – dan 910: Ukrajina preuzela kontrolu; Jaki udari na liniji fronta, razoreni su
Profimedia

Podeli:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izdalo je bezbednosne preporuke građanima u Brjanskoj, Kurskoj i Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom.

Ukrajinski upad u ruski region Kursk pripreman je uz pomoć američkih, britanskih i poljskih obaveštajnih službi, objavio je dnevni list Izvestija.

Ukrajinske snage uništile su 50 od 69 dronova koje je lansirala Rusija tokom noćnog udara, saopštila je kijevska vojska.

Ukrajina sada kontroliše 93 naselja u Kursku, rekao je general-potpukovnik Oleksandr Sirski, prenose ukrajinski mediji.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Završeno

22:04

Klimenko: Za tri dana Rusi su granatirali Donjecku oblast više od 50 puta, 11 poginulo


Od početka nedelje, ruska vojska je granatirala naseljena područja Donjecke oblasti više od 50 puta, pri čemu je poginulo 11 ljudi, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.
On je rekao da je tokom svog putovanja u Donjecku oblast održao sastanak na kojem je učestvovao i regionalni guverner Vadim Filaškin, na kojem je razgovarano o bezbednosnim izazovima i operativnoj situaciji u regionu.

"Glavna stvar je rad policajaca i spasilaca. Od početka sedmice, neprijatelj je više od 50 puta granatirao naseljena područja Donjecke oblasti, 11 civila je poginulo.

Državna služba za vanredne situacije, policija su svi na terenu da brzo otklone posledice granatiranja", istakao je ministar na Telegram kanalu.

On je naveo da se istovremeno odvija evakuacija i podvukao da je pitanje spasavanja života ljudi od velike važnosti. 

"Rizikujući sopstvene živote, ekipe za evakuaciju policije 'Beli anđeo' i Državne službe za vanredne situacije 'Feniks' svakodnevno evakuišu civile pod vatrom", dodao je on.
 

21:18

Filaškin: Sva deca evakuisana iz 90 naselja u Donjeckoj oblasti

U Donjeckoj oblasti sva deca su evakuisana iz 90 naselja, a još 4.912 dece ostalo je u 30 graničnih naselja Kramatorskog i Bahmutskog okruga, saopštio je regionalni guverner Vadim Filaškin. 

Prema njegovim rečima, situacija na frontu se komplikuje, a samim tim i humanitarna situacija. "Za nas i naše zapadne saveznike važno je da to zapamtimo", naveo je Filaškin na Fejsbuku.

On je rekao da je regionalna uprava, zajedno sa policijom, spasiocima i dobrotvornim organizacijama, već evakuisala svu decu iz 90 naselja Donjecke oblasti u bezbednije regione Ukrajine.

Kako je preneo Ukrinform, 33.000 ljudi, uključujući 3.860 dece, evakuisano je u avgustu iz regiona Donjecka.

19:17

Zelenski razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, tokom kojeg je istakao značaj novog zakona o duhovnoj nezavisnosti.

"Pozitivno smo ocenili razvoj naše saradnje, posebno nedavnu produktivnu posetu ukrajinske delegacije Vaseljenskoj patrijaršiji, i izrazili obostrana očekivanja u vezi sa uzvratnom posetom Patrijaršije", napisao je Zelenski na Telegramu.

18:45

Pogođeno obdanište u Hersonskoj oblasti

Ruske trupe su FPV dronom pogodile obdanište u mestu Zolota Balka u Hersonskoj oblasti, izazvavši tamo požar, navodi se u saopštenju hersonske Oblasne vojne uprave (OVA).

"Ruska vojska nastavlja da uništava objekte socijalne infrastrukture u Hersonskoj oblasti. Na udaru je danas popodne bio vrtić u selu Zolota Balka. Usled udara FPV drona došlo je do požara u prostoriji", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

Napominje se da u napadu nema povređenih.

18:41

"Kontrolišemo 93 naselja"

Ukrajina sada kontroliše skoro 1.263 kvadratna kilometra teritorije u ruskoj oblasti Kursk, najavio je načelnik ukrajinske vojske, dok Moskva nastavlja da se suprotstavlja ukrajinskom napredovanju koje je oživilo ukrajinske trupe više od dve i po godine nakon početka rata.

Ukrajina sada kontroliše 93 naselja u Kursku, rekao je general-potpukovnik Oleksandr Sirski, prenose ukrajinski mediji.

Ukrajinske snage napreduju više od dve nedelje u ovom iznenadnom napadu na Kursk, uključujući hiljade vojnika u najznačajnijem napadu na međunarodno priznatu rusku teritoriju tokom sukoba.
 

18:02

Civili beže pred ruskom vojskom

Civili su bežali danas pred napredovanjem ruskih trupa u pravcu Pokrovska, važnog logističkog čvora na istoku Ukrajine kome se ruske snage i dalje približavaju uprkos ukrajinskoj ofanzivi u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblati.

Ruska vojska zauzimala je selo za selom poslednjih nedelja u tom sektoru fronta i sada se nalazi na desetak kilometara od Pokrovska, grada od oko 53.000 stanovnika iz koga su ukrajinske vlasti zatražile hitnu evakuaciju.

Frans pres prenosi reči 40-ogodišnjeg rudara Maksima koji je rekao da je situacija vrlo napeta i da se pogoršava iz sata u sat, da je njegova osmospratnica pogođena kada se vraćao kući peške i da je odlučio da napusti grad jer je "život važniji".

Regionalne vlasti su u ponedeljak naredile prinudnu evakuaciju porodica sa decom iz Pokrovska, grada koji se nalazi na putu koji vodi do ukrajinskih uporišta Časov Jar i Kostjantinivika.

17:15

Eksplozije u rafineriji u Rostovu

15:28

Ukrajinska vojska objavila snimak uništavanja u Kurskoj oblasti

13:40

Eksplozije u Sumskoj oblasti, zarobljeni ukrajinski vojnici

Objekat kritične infrastrukture pogođen je u selu Krasnopolje u Sumskoj oblasti Ukrajine, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine "Sever".

Sumska oblast se nalazi na severu Ukrajine, graniči se sa Kurskom, Belgorodskom i Brjanskom oblastima Rusije.

Regionalni centar se nalazi oko 30 kilometara od državne granice. Kroz Sumi prolazi auto-put koji ga povezuje sa ruskom Sudžom.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: