Svet 5

20.08.2024.

17:10

Jasan stav EU: Ukrajina ima pravo da napadne Rusiju

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da Ukrajina ima zakonsko pravo da vodi vojne operacije na teritoriji Rusije i da to ni na koji način ne utiče na njen status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Jasan stav EU: Ukrajina ima pravo da napadne Rusiju
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

"Ukrajina vodi odbrambeni rat protiv brutalnog agresora koji traje već treću godinu. Ono što vidimo na bojnom polju, bilo u Ukrajini ili na ruskoj teritoriji, samo je rezultat i posledica Putinovih nezakonitih postupaka. Ukrajina ima puno pravo da se brani, a to zapravo nema nikakve veze sa procesom pristupanja EU jer je to paralelni put između Ukrajine i EU", rekao je Stano na brifingu u Briselu komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da su ukrajinske trupe proširile kontrolu u regionu Kursk na 92 naselja, prenosi portal Evropska pravda.

Stano je još jednom podvukao da se Ukrajina sada bori protiv "brutalne nelegalne agresije i da ima pravo na zaštitu“.

Još na početku ukrajinske operacije u Kurskoj oblasti, Evropska komisija je izjavila da, prema međunarodnom pravu, Ukrajina "ima zakonsko pravo da se brani , posebno udarom na agresora na svojoj teritoriji".

Ranije je operacija Oružanih snaga Ukrajine u Kurščini dobila pozitivnu ocenu od nemačkog general-majora Kristijana Frojdinga, koji vodi koordinacioni centar za pitanja Ukrajine u nemačkom Ministarstvu odbrane.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: